CONSTRUCCIÓ
27-01-2025 18:17
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Fa anys que els ciutadans saben que l’amiant, aquesta fibra natural molt utilitzada en els àmbits de la construcció durant els anys 60, 70, 80 i part dels 90, és molt perillós en la seva manipulació i ha provocat milers de morts a tot el món. Només a Espanya es detecten cada any fins 1.500 nous casos de malalties relacionades amb l’amiant i, per tot això, aquest material ja està prohibit des del 2002 a l’estat espanyol. Però, i el que ja està integrat als nostres edificis, com el podem treure? A qui podem recórrer per fer-ho?
Amb l’inici del 2025 arriba la bona noticia que ja s’han activat els ajuts públics destinats a la retirada, en origen, de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a tot l’àmbit territorial de Catalunya. I els destinataris d’aquest suport econòmic son persones físiques o jurídiques, públiques o privades i també les comunitats de veïns, en unes propostes d’ajuts que duraran fins a finals de novembre d’aquest mateix any.
En un espai geogràfic com és l’Alt Penedès on, segons el mapa actualitzat del cens de cobertes desenvolupat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), s’hi acumulen més de 2.200 teulades amb aquest fibrociment; o bé al Garraf, on la mateixa institució n’ha localitzat més de 660, aquest suport econòmic és quelcom més que interessant per poder garantir que tots els habitatges o locals quedin nets d’aquest material. Son ajuts econòmics que contemplen la retirada, el transport i el tractament dels residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant i, si escau, de mitjans auxiliars.
Aquests ajuts son una molt bona oportunitat per fer net definitivament de tot rastre d’amiant a casa nostra i, per poder conèixer tots els tràmits i els passos per poder beneficiar-se’n, cal només contactar amb el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) o bé amb qualsevol de les seves delegacions, com la que hi ha a Vilafranca del Penedès i que, a través de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació (OTR), tenen la clara funció d’orientar i assessorar a totes aquelles persones interessades.
Meritxell Bosch i Gibert
Delegada del Cateb (Col·legi de l’Arquitectura Tècnica) a l’Alt Penedès - Garraf
PUBLICITAT
PUBLICITAT