GASTRONOMIA
30-04-2025 17:33
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Segons els seus creadors, sense que en resulti alterat el seu sabor, textura i -el més important- el valor nutricional.
Prou sabem que les bananes posades a la fruitera amb altres fruites que emeten etilè, com la poma, experimenten una acceleració del seu procés de maduració. Procés que normalment ja és força ràpid en elles per mor del gotim que formen i que accelera recíprocament la maduració, creant d’entrada petites taques marrons que a mesura que proliferen i creixen, ennegreixen la superfície del fruit i fan de la polpa una pasta tova i dolça.
Naturalment, els creadors de la tècnica d’alteració del codi genètic de la planta i els seus fruits, han hagut de fer mans i mànigues per eliminar, en l'àmbit agrícola i ecològic, els recels cap a un procés de modificació batejat com “edició genètica” que volia ser acceptat. O com a mínim per generar menys recel que tot allò que envolta la “manipulació genètica” i que implica ficar en una espècie, gens d’altres espècies. Aquí, la tecnologia -naturalment secreta en gran part- no fa “transfusió de gens”, sinó que altera els de la mateixa banana. Però naturalment, la difusió dels processos de modificació i dels seus resultats, genera pors entre la gent, i rebuig automàtic que cal superar.
I aquí, agradi o no, entra en joc l’ecologia i la lluita contra el malbaratament de recursos. Perquè l’empresa britànica no s’ha estat d’assenyalar que, en el seu país d’origen, Gran Bretanya, el 50% d’aquests fruits són rebutjats abans d’arribar al consumidor, a causa de la maduració massa ràpida. O, dit en altres paraules, que diàriament es llencen a les escombraries 1,4 milions de bananes.
La gastronomia i l’economia també hi aporten arguments. La nova banana, un cop pelada, es manté fresca fins a 12 hores, cosa que permet preparació i manipulació. Si podem que el 50% ara perdut, arribi als mercats, l’economia també ajuda.
Però la cosa segueix. Pomes i patates han passat ja -sense fer soroll- pel mateix procés que la nova banana, aprovada ja, entre altres llocs, a EEUU, Canadà i Colòmbia.
PUBLICITAT
PUBLICITAT