Vegueria del Penedès

ARQUEOLOGIA

La màscara funerària púnica de Mas d’en Gual, una joia única a Catalunya, s’exposa al Museu Deu del Vendrell


Redacció El Vendrell

04-05-2025 16:43

Amb 2.200 anys d’antiguitat, es tracta de la primera obra d’art coneguda del Vendrell i un element únic al territori català

La màscara funerària púnica de Mas d’en Gual, una joia única a Catalunya, s’exposa al Museu Deu del Vendrell. Ajuntament del Vendrell

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Museu Deu del Vendrell acull des d’aquest mes una peça arqueològica de gran valor històric i simbòlic: la màscara funerària púnica descoberta l’any 2005 al jaciment de Mas d’en Gual. Amb 2.200 anys d’antiguitat, es tracta de la primera obra d’art coneguda del Vendrell i un element únic al territori català.

La màscara, feta de terracota i d’aspecte grotesc, és típica dels ritus funeraris de la cultura púnica, pròpia dels cartaginesos. Aquestes peces es consideraven amulets que protegien l’ànima en el trànsit cap a l’altra vida. Tot i que són habituals al sud de la península Ibèrica i a l’antiga Cartago (actual Tunísia), la troballa al Vendrell és excepcional i demostra la influència púnica entre els pobles ibers del nord de l’Ebre.

El jaciment on es va localitzar, Mas d’en Gual, correspon a un petit assentament agrícola especialitzat en la metal·lúrgia del ferro i datat del segle III aC, anterior a l’arribada dels romans. La màscara es va recuperar d’una de les sitges d’emmagatzematge del poblat, entre altres restes arqueològiques de gran interès.

L’Ajuntament del Vendrell té en marxa un projecte per obrir una sala d’exposició temporal d’arqueologia al Museu Deu. Aquesta iniciativa permetrà posar en valor la col·lecció de materials d’època ibèrica que es conserven al municipi, i fer accessible aquest llegat patrimonial a la ciutadania i a les escoles.

Amb aquesta exposició, el Vendrell fa un pas endavant en la divulgació del seu passat més antic i en la reivindicació del paper que va jugar el territori en els contactes entre cultures mediterrànies fa més de dos mil·lennis.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.