Vegueria del Penedès

ASSOCIACIÓ CETÀCEA

Un estudi revela la fidelitat de zona dels caps d’olla grisos als canyons submarins del Garraf


Redacció Sitges

19-05-2025 11:03

Un terç dels exemplars analitzats mostra una vinculació alta o moderada a aquest hàbitat clau del litoral català

Un estudi revela la fidelitat de zona dels caps d’olla grisos als canyons submarins del Garraf. Associació Cetàcea

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els canyons submarins del Garraf són una àrea d’especial importància per als caps d’olla grisos (Grampus griseus), segons un nou estudi publicat a la revista Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems i liderat per l’Associació Cetàcea. Els investigadors han identificat 364 individus d’aquesta espècie mitjançant la tècnica de Foto-ID, i n’han classificat el comportament segons el grau de fidelitat a la zona.

L’estudi s’ha basat en 237 sortides de camp entre 2017 i 2023, i ha aplicat vuit índexs de fidelitat a partir de tres indicadors clau: l’ocurrència (nombre de recaptures), la permanència (temps seguit a la zona) i la periodicitat (freqüència de visites).

Els cetacis han estat agrupats en quatre perfils:

-Residents temporals, observats en diferents estacions de l’any.

-Visitants regulars, que tornen de manera repetida però en períodes curts.

-Visitants ocasionals, amb presència esporàdica.

-Transeünts, observats una única vegada.

Els resultats indiquen que al voltant d’un terç dels exemplars presenta una fidelitat alta o moderada a l’àrea dels canyons del Garraf, fet que reforça la rellevància d’aquest ecosistema per a la conservació de l’espècie al Mediterrani Occidental.

Des de l’Associació Cetàcea, que coordina projectes de recerca i divulgació sobre cetacis al litoral català, es remarca la importància de continuar amb estudis prospectius similars a altres regions per entendre millor els patrons de distribució i moviment del cap d’olla gris, una espècie encara poc estudiada però vulnerable als impactes humans.

L’estudi complet és accessible en línia: Consulta l’article. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.