Vegueria del Penedès

ART CONTEMPORANI

Space for art: cartografies artístiques d’un mapa del tresor obert


Carles Urgellès Sant Pere de Ribes

21-05-2025 10:33

Tenim a tocar un “mapa del tresor” d’Art internacional que enriqueix la creació i conflueix a Sant Pere de Ribes, reforçant la disseminació de focus creatius a la comarca, allunyats de la capitalitat barcelonina

Imatge de l'exposició “LIMEN: Espais intermedis”. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

D’una provinença de països d’arreu del món, que a més dels orígens diversos, han conegut realitats entorn de l’Art de molts altres països on han estat viatjant. És una sort comptar amb un lloc com l’Space for Art, un espai de creació contemporània, de dones creadores, que són artistes i mares, de mirada oberta i multidisciplinària, connectades amb problemàtiques actuals del món que habitem i vivim, i ben a la vora, sense haver d’anar nosaltres gaire lluny!.  

Trencant barreres perquè cap persona és una illa en sí mateixa, podem pensar l’Space for Art com un “Atles creatiu”, un punt de trobada, sense fronteres i amb vocació de fer comunitat, per trobar-les, conèixer les seves propostes i conversar amb elles.  

Les (re)uneix la necessitat d’expressar-se fent servir -i investigant- els diferents llenguatges artístics; amb trajectes vitals personals que les han fet voltar, formar-se i treballar per molts altres països, enriquint-se amb més aprenentatges, experiències i mètodes diversos en el seu bagatge. La visió i tenacitat de posar-les en comú per arrencar aquest projecte compartit iniciat el 2019 han fet que prengui més cos per ser perdurable.  

LIMEN: Espais intermedis”, ha estat la darrera exposició tot just acabada recentment. Referida a aquells espais liminals, de transició, (reals o indeterminats), però que fan de frontera malgrat poder ser tan febles que esdevinguin imperceptibles, a través dels quals hem de transitar-hi inevitablement; alhora aquest moviment ens transforma, ens fa ser -i ens construeix- tal com som, com expliquen al seu web:  

“Limen és la línia divisòria entre una sensació massa feble per ser notada i el punt on comença a sentir-se. És un espai on es pot produir la transformació: els moments intermedis, els llocs on es desenvolupa el canvi, on passem d'un estat de ser a un altre.  

A l'exposició anual d'aquest any, “Limen: The Spaces Between”, presentem una col·lecció d'obres que exploren aquests espais liminals. A través de la pintura, el dibuix, la fotografia, el brodat fotogràfic, la instal·lació i l'art generat per IA, cada peça ens convida a reflexionar sobre els moments i les experiències que ens formen, sobre els espais que ens transformen i el poder de la transició. 

"A l'univers, hi ha coses que es coneixen i coses que es desconeixen, i entre elles, hi ha portes." ― William Blake:  

L’espai, lluny de convertir-se en un lloc tancat, te la voluntat d’obrir-se al públic per donar-se a conèixer i compartir experiències. L’Art pot ser transcendent, sanador, terapèutic; afavoreix la introspecció i l’autoconeixement, pot mostrar l’essència de les coses i persones a un nivell més profund, menys superficial, sabent que res és definitiu, però sí que allò que ens passa, pot ser definitori... Participar i creure en la feina conjunta, fer xarxa de comunitat integradora: no havia de ser fàcil quan un aterra sol i nouvingut, per obrir-se i coincidir, poder organitzar-se i fundar un espai com aquest, gens excloent, al contrari volent arribar a tothom.  

Habitualment preparen una exposició anual amb un tema comú que després tractaran individualment portant-lo cada artista al seu terreny i aportant noves propostes fruit de les seves investigacions. A la vegada, i durant l’any, hi ha diferents activitats que programen: Visites guiades a les exposicions, o amistosos debats sobre temes artístics prenent cafè i experiències personals per compartir, passejades sonores, tallers d’aprenentatge i de pràctiques artístiques de dibuix i de fotografia, ... i també ara acullen a dues artistes residents... 

Les membres són:  

- Aileen Hamilton. Irlanda. Artista formada en Belles Arts a Dublín, crea interessants obres cromàtiques per superposicions de capes de colors transparents que s’endinsen  a la recerca d’espais tant interiors, com ocasionalment tridimensionals amb les seves propostes d’escultures sobre paper i tèxtil. 

- Genia Valla. República Txeca- Ucraïna. S’ha format a Barcelona i Sant Petersburg. A través de la fotografia, fa propostes a partir de l’autoretrat com una via de coneixement amb finalitats terapèutiques.  

- Beatriz Chamussy. México – França. És artista visual i art- terapeuta, formada a Mèxic i Barcelona. Iniciada en disseny Gràfic i il·lustració, atén també l’expressió a través del cos i la dansa. Actualment les seves investigacions exploren creacions artístiques a  partir de la IA. 

- Yanina Shevchenko. Rússia. La seva darrera formació ha passat per universitats a Londres i Edimburg. Barreja la fotografia amb altres tècniques artístiques, incorporant el brodat, i atenent també a aspectes terapèutics i integradors del cos humà en la  natura i el paisatge. 

- Sophie Lascelles. Regne Unit. Artista i Coach de Pensament Creatiu. La seva pràctica  atén l’àmbit escènic i teatral, com en l’expressió a partir de les Arts Visuals, la  fotografia, el cinema i les instal·lacions. L’agrada experimentar a partir de la fotografia analògica amb la càmera estenopeica (pinhole). 

- Anne Rooschüz. Alemanya. Ha estat professora a l’acadèmia teatral de Düsseldorf, en interpretació i creació teatral. El seu camp es centra en les performances i també la documentació i enregistrament documental i creativa de paisatges sonors. 

- Kendra Keenan. USA. Artista resident i autodidacta, s’ha interessat en temes ecològics i ambientals de la Natura i en l’educació amb persones amb discapacitats profundes per connectar-hi a través de la pintura. Te una concepció cíclica no lineal de l’espai- temps que obre portes al coneixement d’un món màgic on es connecten ànimes en un etern  present. 

- Elisa Gómez de Bonilla. Catalunya. Formada al regne Unit. Es defineix com una artista de línies, per simbolitzar i expressar els límits i restriccions dels convencionalismes socials a trencar i que sovint s’accepten per “agradar” als altres, però alhora obrint escletxes de llum i esperança per donar sortida a les emocions més autèntiques. 

Un tresor trobar aquest atles al mapa d’art sense fronteres i que conflueixen aquí per enriquir-nos mútuament a tots! Caldrà animar propostes així, per anar endavant i tenir en compte les seves propostes futures!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.