MUSEU DE LES CULTURES DEL VI
26-05-2025 16:24
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El VINSEUM ha presentat aquest matí les millores d’accessibilitat física i cognitiva que ha incorporat recentment gràcies al programa “La Mirada Tàctil” de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa permet que persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual puguin gaudir amb plenes garanties de l’exposició permanent del museu.
La roda de premsa ha servit per mostrar les novetats implementades al museu, que forma part de la Xarxa de Museus Locals, i que ara compta amb vuit punts d’interpretació tàctil, vídeos accessibles, guies en Braille i macrocaràcter, i elements museogràfics i comunicatius adaptats per fer la cultura del vi accessible a tothom.
Accessibilitat multisensorial
Les millores aplicades es divideixen en dues grans línies:
-Accions museogràfiques: s’han incorporat vuit objectes accessibles al tacte (originals o reproduccions) en materials com fusta, pedra, ferro o bronze, ubicats a les exposicions “Les arrels” i “Les cultures del vi de Catalunya”. També s’han instal·lat cartel·les amb textos en Braille i macrocaràcter.
-Accions comunicatives: s’han creat càpsules de vídeo en llengua de signes catalana (LSC), accessibles mitjançant codis QR, així com guies en Braille, dibuixos en relleu i textos de lectura fàcil. A més, es facilita la mobilitat amb cadira de rodes i tamborets portàtils.
Aquest conjunt d’accions, elaborades amb la col·laboració de la ONCE i la FESOCA, suposen un pas important per garantir l’accés equitatiu a la cultura i enriqueixen l’experiència museística per a tots els públics.
Un projecte amb trajectòria i impacte
Impulsat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació, el programa “La Mirada Tàctil” es desenvolupa des del 2007 i ja ha adaptat 44 museus de 35 municipis. El canal de Youtube del programa acumula més de 131.000 visualitzacions, i només aquest 2025 ja ha superat les 8.000.
Amb aquestes incorporacions, el VINSEUM s’afegeix al 67,9% dels museus adaptats de la Xarxa de Museus Locals, que actualment agrupa 65 equipaments de 51 municipis.
Un museu obert a tothom
Amb la incorporació d’aquestes eines d’accessibilitat, el VINSEUM reforça la seva voluntat de ser un espai inclusiu, educatiu i participatiu, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen una cultura oberta, diversa i accessible.
El museu ha anunciat que al llarg del 2025 continuarà implementant millores per garantir una experiència universal a tots els seus espais, consolidant-se com a referent d’accessibilitat cultural al territori.
PUBLICITAT
PUBLICITAT