FRUITA DE TEMPORADA
07-06-2025 9:26
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La collita de préssec d'Ordal ha començat als camps de Subirats i Avinyonet del Penedès amb "molt bones sensacions". Els productors donen per superats els estralls de la sequera i preveuen igualar les xifres del 2022, fregant els 600.000 quilos. La pluja de l'hivern ha empès uns arbres que mostren una "verdor esplèndida", celebra el president de l'Associació de Productors de Préssec d'Ordal, Josep Ràfols, que destaca que aquest estiu els fruits seran molt més grossos. Aquest dissabte els pagesos donen el tret de sortida a la 20ª edició del mercat monogràfic de Sant Pau, on hi seran tots els caps de setmana fins a finals de setembre. Hi esperen clients fidels que cada any arriben d'arreu de Catalunya, alguns dels quals ja han fet encàrrecs.
Ràfols recorda que l'any passat les previsions havien millorat respecte a la campanya anterior, però els efectes de la sequera encara van ser molt evidents. Aquest juny, però, la collita ha començat més ufanosa "perquè a l'hivern va entrar molta aigua als terrenys". "Hi ha hagut molta capacitat de retenció i això és boníssim", ressalta, tot desitjant que aquest inici d'estiu no porti cap onada de calor ni patac d'aigua que esguerri l'escenari actual.
Una de les evidències del canvi als conreus en comparació a l'any passat es pot observar, entre altres, amb el reg de suport. Als camps de Cal Pau Jan, propietat de Josep Ràfols, el març del 2024 ja estava en marxa el gota a gota com a element "vital" per salvar la collita. Ara, tot just ha activat el reg de suport per primer cop aquesta setmana "per evitar que els arbres quedin encallats en l'eclosió final".
Ràfols apunta que aquest any han vist com molts fruits van ser mal fecundats a la primavera, de manera que no han acabat de reeixir quan ha arribat la calor. Amb tot, assegura que això no condicionarà la campanya perquè els préssecs que sí que han tirat endavant són molt més grossos i això tindrà un efecte compensatori.
"Una de les nostres singularitats és que collim sempre al punt òptim de maduració, i això fa que els préssecs d'Ordal es divideixin entre bons, molt bons i excel·lents", presumeix el president dels productors, que assegura que aquest fruit és "l'estrella" de l'Alt Penedès després dels vins i caves. L'equilibri just entre dolçor i acidesa, diu, n'és la clau.
Defensa que degustar préssecs d'Ordal és un "plaer esplèndid", especialment quan es tracta de la varietat d'aigua amb carn groga, "que regalima per tot arreu i l'has d'acabar menjant en una pica". "És el millor refresc que hi pot haver, res a envejar a les begudes ensucrades", referma.
Els préssecs d'aigua amb carn groga són els primers que s'estan collint. Els seguiran en poques setmanes els de carn blanca, per acabar finalment amb els grocs, més coneguts com a préssecs de vinya. La varietat que quasi ha desaparegut per culpa dels danys de la sequera són els 'paraguaios'.
Caixes esgotades setmana rere setmana
A partir d'aquest dissabte i fins al darrer cap de setmana de setembre -possiblement també algun dissabte i diumenge d'octubre-, els set productors autòctons obriran les seves parades al Mercat del Préssec de Sant Pau d'Ordal, que enguany arriba a la 20ª edició. Ràfols se'n fa creus de l'èxit consolidat d'aquesta cita, on setmana rere setmana s'esgoten les caixes que es posen a la venda.
"Des del primer any, sense saber com, tothom s'endú els préssecs a base de moltes caixes", explica. Apunta que els més fruits petits es distribueixen en caixes d'uns 30 exemplars, mentre que els més formosos van de 16 en 16. Assegura que la venda a caixes els ha permès ajustar preus, i aquest any la previsió és mantenir-los, en una forquilla que va dels 6 als 16 euros.
Celebra que hi ha clients que fa molts anys que s'acosten a Sant Pau, i són molt pocs els que només s'enduen una caixa. La majoria, explica, compren préssecs en abundància per repartir entre tota la família o amics. Hi ha compradors procedents de tota l'àrea metropolitana, però també de la Selva, el Maresme, l'Alt Camp i fins i tot l'Urgell. El telèfon de Ràfols fa dies que no para de sonar amb trucades de clients fidels que volen assegurar-se la seva comanda, bé sigui al mercat o amb venda directa a la seva masia.
Els productors se senten cofois de l'èxit del seu producte, i demanen fer valdre l'absència d'intermediaris ni de compres a tercers pagesos. "Aquí cadascú ven únicament els préssecs de les seves terres", defensa Ràfols, que considera que això "ha donat autenticitat a un producte que ara es coneix arreu i que mobilitza centenars de persones cada cap de setmana amb l'única motivació de comprar bona fruita".
PUBLICITAT
PUBLICITAT