PUBLICITAT
LLENGUA CATALANA
15-07-2025 6:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Va ser el President Tarradellas que va dir aquella frase que després va fer fortuna en diverses ocasions, "en política es pot fer tot, menys el ridícul" i el paradigma del ridícul el trobem en l’acord que ha adoptat l’Ajuntament d’Alacant que consta en la declaració dels grups municipals Vox i PP que pretén instar les Corts a incloure la ciutat d'Alacant en el territori de predomini lingüístic castellà. Però no per ridícula no deixa de ser perillosa i clarament intencionada. Al contrari l’acord és una càrrega de profunditat no sols contra al llengua sinó per l’ensenyament de la mateixa sobretot després d’aquells referèndum trampa sobre l’elecció de la llengua a les escoles per part de les famílies al País Valencià.
No és la primera vegada que l’extrema dreta intenta buscar arguments per debilitar encara més al presència del català al País Valencià, els 2020 i el 2023 ja ho van intentar sense aconseguir-ho. Però el PP, ara necessitat de vots per aprovar els pressupostos, va votar-hi a favor. És una mostra més de la sistemàtica estratègia de debilitar l’ús de la llengua catalana, la seva oficialitat i la presència en els actes i documentació de l’ajuntament.
Essent greu això el que creiem més significatiu de la declaració d’Alacant per incloure el territori en l’àmbit castellanoparlant és que retalla el dret de poder escolaritzar-se en català i per tant mantenir un cert nivell d’ús en les noves generacions i augmentar el nombre de parlants i mantenir l’idioma a uns nivells acceptables. Això contradiu i vulnera el dret d’aquelles persones que es van pronunciar a favor de l’ensenyament del valencià.
Però això els és indiferent, l’atac sistemàtic a la llengua busca un cop més l’enfrontament dintre de la societat que conviu perfectament amb l’ús de les llengües. La decisió busca ara a Alacant un nou conflicte de convivència, per motius exclusivament ideològics, i considerar que el valencià ha d’estar sotmès al castellà. Actitud que a més de vulnerar la legislació actual demostra una manca de cultura i sentit de la realitat que hauria de fer pensar una mica –si es que en saben o poden- als protagonistes d’aquesta absurda, malintencionada i grollera iniciativa.
Una votació perversa, fent canvis d’un àmbit lingüístic contra la realitat.
Les persones seguiran parlant el valencià al marge de la votació. Poca gent -diria que ningú- deixarà de fer-ho perquè quatre incultes amb males intencions hagin volgut modificar el que és una realitat viva i constatable.
Potser valdria al pena que tots plegats féssim una reflexió sobre el que significa la representació política.
Clar, Vox ha aprofitat la debilitat del PP, que necessita els seus vots per aprovar el pla d'estabilitat econòmica de la ciutat, per imposar una mesura que té poc a veure amb la gestió financera del consistori.
Ja hi havia alguns antecedents, com hem dit, sobre el tema ja l’any 2023 Vox va presentar una moció en el consistori alacantí que perseguia el que finalment han aconseguit avui. Ara fa dos anys, la proposició va ser retirada a petició del PP, que va prometre als seus socis incorporar-la en la futura llei d'educació, cosa que no es va produir.
Ara aprofita novament la debilitat del PP per tirar endavant una norma que segur que no s’aplicarà, de moment la Diputació no l’avala ja que una diputada del mateix PP es va negar a votar a favor de l’astracanada en qüestió suposem que carregada de vergonya aliena va posar una mica de seny al despropòsit del PP d’Alacant, de Vox no es pot esperar res…
Òbviament la mesura ha aixecat un rebuig ampli tant és així que més de 50 entitats s’han aplegat i han fet públic un manifest A Alacant, ens plantem pel valencià! contra aquesta decisió:
Alacant, una ciutat acollidora, inclusiva i solidària que no rebutja cap persona, és la localitat on es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, enguany faran 40 anys.
És innegable que el Valencià forma part del Patrimoni d’Alacant, un patrimoni al qual la ciutat no pot renunciar. Sense el valencià, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn.
No es pot entendre Alacant sense el seu topònim: ALACANT. Tampoc no es pot entendre sense el valencià. Sense la Vila Vella, Sant Roc, Santa Creu, el Raval Roig, Pla del Bon Repòs, el Postiguet, la Rambla, el Garbinet, el Palamó, Rabassa, l’Albufereta, el Tossal de Manises, la Plaça de la Muntanyeta, Sangueta, la coca amb tonyina, les Fogueres de Sant Joan, la Mascletà, la Banyà, i més i més paraules i expressions que identifiquen esta terreta amb la nostra llengua valenciana. Tampoc no es pot entendre la llengua sense Alacant………………………….
I per això, ENS PLANTEM. Perquè no volem una Alacant que mire d’esquena al seu passat, al seu present i al seu futur. Perquè no volem una Alacant amputada. Perquè volem una Alacant en valencià. Ja n’hi ha prou.
D’ençà quaranta anys que l’ensenyament del valencià ja permès que el seu ús augmenti sense cap mena de problema establint-se una convivència amb el castellà, sempre però en desigualtat, ara la voluntat de PP i Vox pretén trencar aquesta convivència, i sempre clar en contra del valencià.
Però la presència de VOX és determinat en aquets ocasió, però les idees que promou el PP en la seva ponència política aprovada la setmana passada en el seu congrés ens portaran si s’apliquen també a una clara recessió i supressió de l’ús del català Des de l’escola al Congrés. Menys català, més “idioma común que nos dimos”
Avisats estem.
El “mal” venia d’Almansa, ara ve d’Alacant.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT