DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

ENQUESTA DE MOBILITAT EN DIA FEINER

El transport públic assoleix un nou rècord a l'àrea de Barcelona però el vehicle privat es manté com la primera opció


ACN/ Albert Hernàndez i Matilda Rodríguez / Guifré Jordan i Pau Cortina Barcelona

17-07-2025 8:59

Els descomptes dels títols, un dels motius que expliquen el rècord d’una mitjana de 3,6 milions de desplaçaments diaris

De cada 100 desplaçaments que es fan a les comarques del Garraf, l'Alt Penedès i l'Anoia, es fan sis en vehicle privat

El transport públic assoleix un nou rècord a l'àrea de Barcelona però el vehicle privat es manté com la primera opció. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El vehicle privat va seguir imposant-se com l’opció per viatjar a la demarcació de Barcelona en comptes del transport públic de dilluns a divendres. Es tracta d’una de les lectures de l’Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner (EMEF) 2024, promoguda per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i feta per l’Institut Metròpoli, presentada aquest dimarts. Tot i això, els desplaçaments amb metro, bus o tren van guanyant terreny, amb la millor quota d’ús des del 2017, amb un 18,2%, assolint una mitjana diària de 3,6 milions. Una xifra rècord i que suposa un 8,6% més que el 2023 i un 9,1% més que el 2019. Una de les raons d’aquest màxim, segons els responsables de l’EMEF, ha estat la bonificació dels títols de transport públic d’ús recurrent.

De fet, la rebaixa dels bitllets va suposar un increment de fins al 14,1% de les persones que utilitzen més el transport públic i d’un 1,1% d’aquelles que van assegurar començar a agafar-lo. No obstant, l’opció del cotxe o la moto va créixer un 0,9% en comparació amb el 2023, amb una mitjana de 6,6 milions de moviments al dia, i una quota del 33,5%. Aquest percentatge és el segon més baix en la darrera dècada (el primer es va produir l’any passat, 32,5%).

 


D’altra banda, la mobilitat activa (caminant, en bicicleta, patinet elèctric i d’altres), la tercera alternativa per viatjar que recull l’enquesta, va caure un 7,6% anual, situant-se en 9,5 milions i una quota d’ús del 48,3%. D’aquesta manera, al Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB), l’àmbit de planificació de l’ATM, es van comptabilitzar un total de 19,8 milions de moviments en un dia feiner. Es tracta d’un 2,2% menys que el 2023, quan es van assolir els 20,2 milions.

 

 


Més vehicle privat a la regió metropolitana

L’EMEF detalla que els residents a la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) (concentra capitals de comarca com ara Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Sabadell i Mataró, entre d’altres) van ser els que més es van decantar pel vehicle privat de dilluns a divendres, amb un 31,5% de quota i 5,6 milions de desplaçaments el 2024. Pràcticament el doble dels moviments que van fer els barcelonins, amb una contribució del 16,7% i menys d’un milió. Pel que fa al global de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la contribució va ser del 23,4% (2,6 milions).

 

 


A la capital catalana més de la meitat del trànsit d’usuaris (54,5%) va ser amb mobilitat activa (3,1 milions), també a l’AMB (51,5%) amb 5,7 milions. En canvi, a la RMB va situar-se en el 49%, amb 8,7 milions. Gairebé 3 de cada 10 viatges dels barcelonins va ser en transport públic, amb 1,6 milions. Al total de l’AMB va ser una quarta part, amb 2,8 milions i a la RMB la quota va ser del 19,6% (3,5 milions).

Els homes el cotxe; les dones caminen

Pel que fa als perfils sociodemogràfics, l’anàlisi revela que els homes van tendir més a posar-se al volant d’un cotxe que les dones, un 31,4% davant d’un 26,2%. Per contra, pràcticament la meitat d’elles van preferir caminar, mentre que ells en un 42,7%. Tot i això, la mobilitat activa va ser la predominant en els dos sexes: un 50,7% entre el gènere femení i un 45,7% en el masculí. L’estudi, però, destaca que l’opció pel vehicle privat entre els homes va copsar una quota del 39,3%, 11,4 punts més que les dones.  

L’EMEF també posa de relleu l’aposta pel metro tant d’ells com d’elles. Gairebé 4 de cada 10 desplaçaments dels homes en transport públic va ser en aquesta modalitat, mentre que les dones van fer-ho 3 de cada 10.

El teletreball, estable

Les dades també apunten l’estabilització del teletreball entre la població ocupada. Segons l’estudi, el 10% dels ciutadans del SIMMB van adherir-se aquesta varietat laboral, sent el percentatge més elevat des de de l’esclat de la pandèmia (sense comptar el 2021 amb 13,5%). La població de Barcelona és la que més teletreballa, on es va concentrar un 13,1%.

Més dependència del cotxe o la moto fora del Barcelonès

Del total de desplaçaments efectuats per les persones que viuen a l’àmbit del SIMMB en dia feiner, un 83,4% tenien l’origen i la destinació a la mateixa comarca de residència. En el cas de la mobilitat entre comarques, el pes del transport públic va davallant mentre s'allunya del Barcelonès, on per cada 100 desplaçaments en cotxe o moto se’n van fer 208 amb tren, bus o metro. A l’altre extrem, es va situar el Berguedà, on es van donar 100 desplaçaments en vehicle privat per cada un en transport públic. La ràtio a comarques del voltant com ara Osona i el Moianès va ser de 3/100. Un pes que també es va pràcticament replicar a l’Anoia i l’Alt Penedès, amb un 5/100. 

Bonificacions

El director general de l’ATM, Manuel Valdés, ha destacat la migració dels usuaris dels bitllets multiviatges cap als abonaments com, per exemple, la T-usual. “Amb la bonificació dels preus s’estan utilitzant molt més”. En la presentació dels resultats de l’EMEF, Valdés espera que amb aquesta migració cap a títols de la T-mobilitat la utilització sigui “molt més generalitzada”. “En termes generals sí que s’adequa a les necessitats dels ciutadans a l’hora d’abordar el transport públic”, ha comentat el director general de l’ATM.

Vadés ha valorat l'increment "més elevat" en l'ús del transport públic, perquè "trenca una tendència més suau dels anys anteriors". El responsable de l'ATM ha reblat que els números de l'EMEF confirmen "una utilització molt elevada" del transport públic. 

Per una altra part, Valdés ha mencionat els resultats de les incidències presents a l'enquesta, la qual revela que un 68,3% van admetre que en algun moment se n'han trobat en la xarxa ferroviàriia. “El percentatge dels mitjans ferroviaris o viaris és correlatiu al nombre de persones que es mouen en un o altre”, ha mencionat, remarcant que això no vol dir que un mitjà de transport per ser d’un tipus o altre té més incidències.

L’EMEF del 2024 es va dur a terme amb 11.420 persones entrevistades, a partir de 16 anys, i una ampliació específica de 1.300 per a Barcelona. De cara a l’edició del 2025, que ja s'està elaborant, s’espera enquestar un total de 10.100 usuaris.

 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.