DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

CANVI CLIMÀTIC

Greenpeace alerta que les platges de Cubelles, Cunit i Vilanova podrien desaparèixer si no s’actua davant el canvi climàtic


Redacció Vilanova i la Geltrú

17-07-2025 18:01

L’entitat denuncia que la gestió del litoral català perpetua un model urbanístic insostenible i ignora els impactes del canvi climàtic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Greenpeace ha advertit que la costa del Garraf i el Baix Penedès, amb municipis com Cubelles, Cunit i Vilanova i la Geltrú, es troba en una situació crítica per la regressió de les platges, l’augment del nivell del mar i la manca de mesures de protecció real i estructural. L’ONG ecologista ha fet pública aquesta denúncia amb motiu de la presentació de l’informe Destrucció a tota costa 2025, on assenyala directament la inacció de les administracions i el creixement urbanístic com a responsables de l’emergència costanera.

Segons l’informe, les platges d’aquest tram de litoral es veuen amenaçades per la pèrdua accelerada de sorra i l’impacte combinat de les onades de calor marina i l’erosió del front marítim. A més, Greenpeace critica que encara s’impulsen infraestructures i projectes urbanístics en zones vulnerables, la qual cosa agreuja el problema.

“El model de sol i platja està esdevenint un model de molt sol i poca platja”, ha sentenciat Elvira Jiménez, coordinadora de campanyes de l’entitat, que ha reclamat un canvi urgent de polítiques ambientals i urbanístiques. Segons Greenpeace, continuar construint en zones costaneres, com es fa encara avui a molts municipis del litoral central, és “ignorar les alertes climàtiques i condemnar el territori”.

Els efectes del canvi climàtic ja són visibles: a l’àrea metropolitana nord de Barcelona s’ha perdut fins a un 36% de la sorra, i altres municipis com Montgat o Badalona viuen regressions severes. En el cas del Garraf i el Baix Penedès, les previsions no són més optimistes: l’avenç del mar i la manca d’intervencions naturals podrien fer retrocedir greument la línia de costa d’aquí a 2050.

L’ONG proposa un seguit de mesures per revertir la situació: restauració d’ecosistemes com dunes i aiguamolls, moratòries a la construcció en zones inundables, limitació dels habitatges turístics i una profunda reforma del model turístic i energètic.

També exigeix que els municipis costaners adoptin plans d’adaptació climàtica locals, participatius i dotats de pressupost real. “Encara hi ha marge per actuar, però cal fer-ho ara”, ha insistit Jiménez.

L’informe conclou que una reducció moderada de les emissions globals podria evitar fins a un 40% del retrocés de les platges arreu del món. Però sense accions decidides, alerten, municipis com Cubelles, Cunit o Vilanova podrien veure desaparèixer part del seu principal actiu natural i turístic: la platja.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.