PUBLICITAT
CONSUM
19-12-2025 17:25
Hi ha gent que per un rellotge paga el mateix que tu i jo per un pis. I mentre uns es compren rellotges, altres es passen el dia sota el pont de la via tocant la guitarra a canvi d’un grapat de monedes. El món és així: uns compren colònia cara i d’altres van tot el dia suats.
És curiós que en un món tan lliure i competitiu, tothom hagi arribat a la mateixa conclusió: el preu dels espigalls a Vilanova ha de ser 3,99. Ni dos, ni tres, ni quatre, ni cinc, tres amb noranta-nou. No sé si és o no és un preu just, si és car o barat, si el pagés hi guanya prou o si el venedor hi guanya massa. Ho desconec. Simplement em sorprèn que tots coincideixin fins a l’últim cèntim.
Com han arribat a la mateixa conclusió? Per algun teorema matemàtic que desconeixem? L’Ametller: espigalls a 3,99. La Remei? 3,99. Dins del mercat? 3,99. Iep! Algú s’ha atrevit a posar los a 3,90:
—Heretge!
Curiós. Molt curiós. Els cervellets de xai costen tres euros a qualsevol de les carnisseries del mercat i en canvi, al de Santa Caterina a Barcelona, els venen a 2,20. En aquell mercat tampoc s’han vist mai els cigrons a set euros, en canvi a Vilanova, ja fa dies que hi hem arribat. —Vilanova és cara! —ho diu la sogra. I té raó.
I sense ànim de polemitzar, a casa, l’àvia i la mare als espigalls sempre els havien dit brotons. Però eren altres temps, quan els tomàquets feien olor i el pa tenia gust de pa i trigava una setmana a fer-se sec.
Espigalls o brotons, brotons o espigalls, arribarà un dia que canviaran de nom i de preu, i quan passin a costar quatre euros, segurament seran 4,99 i ho faran totes les botigues de cop. I mentre nosaltres seguim discutint si hem de dir espigalls o brotons, o si han de costar tres, quatre o cinc euros, hi ha gent que compra entrades per la final del mundial de futbol a 4.185 dòlars la més barata. Una ganga, vaja! Només són set vegades més cares que les del Mundial de Qatar de fa quatre anys. I és que el preu de les coses, també, és qüestió de modes. O sigui que no expliqueu a ningú com de bons són els espigalls, no sigui cas que es posin de moda i ens els apugin.
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT