NOTA DE PREMSA
25-04-2006 18:04
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El 26 dabril de 1986 el reactor RBMK 4 de la central nuclear de Txernòbil (Ucraïna) va patir un accident que va culminar en dues explosions que van ocasionar lemissió de tones de material altament radioactiu a latmosfera. Les conseqüències immediates i a llarg termini de laccident industrial més greu del planeta són encara incalculables.
En ocasió del vintè aniversari de Txernòbil, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) presenta lexposició HI HAVIA UNA VEGADA TXERNÒBIL que pretén explicar la catàstrofe i les seves conseqüències mitjançant fotografies, seqüències darxius de les televisions estatals, objectes com medalles, uniformes o diplomes honorífics de liquidadors (persones que van participar en les tasques de control de laccident: entre 600.00 i 800.000), retalls de premsa i publicacions de lèpoca, mapes, dibuixos de nens, i molts altres testimonis de la història recent.
Vint anys després de la catàstrofe, Txernòbil apareix com una fita, un símbol, una paraula clau. Però, a diferència daltres grans catàstrofes naturals o dorigen tecnològic, aquesta és una catàstrofe en procés, perquè no es coneix encara la veritable abast dels danys, especialment per a la salut de nou milions de persones que viuen en aquest territori encara contaminat, a Bielorússia, Ucraïna i Rússia.
Lexposició tractarà de desentranyar el que realment va passar la nit del 26 dabril de 1986, quina va ser la gestió política per part de la Unió Soviètica, com es va lliurar la batalla contra linvisible làtom-, com viu la població civil de les zones contaminades, o què passa amb els animals i plantes de lantiga zona industrial abandonada per lhome.
PUBLICITAT
PUBLICITAT