01-11-2006 19:29
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Verticalitat i corresponsabilitat, o dit duna altra manera, ajuts econòmics que afavoreixin a tots els agents de la cadena (productors, cellers, comerços i consumidors) i un compromís que garanteixi una producció orientada amb criteris comercials, tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat del producte. Aquesta és la proposta de la Unió de Pagesos (UP) per a la pròxima reforma de lOrganització Comuna del Mercat (OCM) de la vinya i el vi prevista per la Comissió europea de cara a lagost de 2008.
I és que els viticultors catalans van mostrar la seva inquietud amb el pla inicial de regulació que volia impulsar la responsable dAgricultura europea, Mariann Fischer, que preveia eliminar lactual excedent de producció, xifrat en uns 15 milions dhectòlitres anuals, suprimint unes 400.000 hectàrees de vinya europea en un plaç màxim de cinc anys. Fischer va ser acusada de desconèixer els problemes estructurals que pateix el sector i que causa un cert descens del consum de vi. Per això, la ministra espanyola dAgricultura, Elena Espinosa, es va reunir amb la seva homòloga europea per aturar un pla considerat massa complex.
Amb tot, la reforma proposada per Fisher ha provocat una reacció ràpida en un sector tradicionalment cautelós. La Unió de Pagesos ja ha mogut fitxa amb el document La nova OCM vitivinícola. Propostes per a la pròxima reforma presentat ahir al Museu del Vi de Vilafranca per Joan Santó, Josep M. Coll i Josep Marrugat. Lobjectiu és incidir directament, i també a través del govern català, en la pròxima reforma de la OCM.
El document és una aposta clara per una política comunitària que defensi el model de denominacions dorigen europea com a garantia de qualitat que podria evitar laugment de les importacions de països del nou món (Austràlia i Xile, entre daltres) i els excedents de producció i estocs. També es proposa la no liberalització de plantacions, campanyes de promoció i comercialització i una única norma legal detiquetatge per a totes les cateories de vi i les seves particularitats que simplifiqui i clarifiqui les característiques del producte. Daquesta manera es vol afavorir la viabilitat dels viticultors vinculats al territori apostant per un model mixt que inclogui la viticultura tradicional europea i els resultats comercials dels vins del nou món.
(article publicat al diari AVUI)
PUBLICITAT
PUBLICITAT