26-11-2006 21:51
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La fi de la guerra del cava suposarà per al Grup Codorniu haver de pagar més de quatre milions deuros a Freixenet, el seu principal competidor en el mercat nacional, així com la cessió de més de dos milions dampolles blanques esmerilades valorades en uns tres milions deuros més. En definitiva, Codorniu haurà dabonar a Freixenet un total de set milions deuros per acabar amb una guerra que ha enfrontat les dues principals firmes del sector durant deu anys i que no ha beneficiat ningú ni, encara menys, la imatge i prestigi daquest Vi Escumós de Qualitat Produït en una Regió Determinada, nom tècnic amb el qual és conegut el cava.
Segons ha informat lagència Efe, la contrapartida econòmica de quatre milions deuros que Codorniu ha de pagar a Freixenet sinclou en lacord extrajudicial signat entre els dos grans grups a principis destiu, quan es va voler posar punt i final al conflicte retirant totes les denúncies creuades. Amb tot, una clàusula de confidencialitat no permet saber-ne el motiu daquesta important compensació econòmica. En canvi, la cessió de dos milions dampolles blanques valorades en uns tres milions deuros a Freixenet respon a una sentència judicial. El grup Codorniu tenia emmagatzemades des de fa anys aquestes ampolles blanques que per ordre judicial no podia comercialitzar a causa de la seva similitud amb lenvàs de Carta Nevada, de Freixenet. Amb la cessió el grup Codorniu podrà evitar cobrir el cost de la destrucció daquest fons dunes ampolles destinades a cobrir limpacte de possibles contingències derivades del litigi.
Inici dun conflicte
El trencament definitiu de les relacions entre les dues empreses, sovint ja tibants, es va produir quan Codorniu va acusar a la seva competidora Freixenet de competència deslleial al comercialitzar com a cava un vi escumós que no havia envellit els preceptius nou mesos mínims al celler exigits pel reglament del Consell Regulador. Aquest episodi, que va acabar amb sanció a Freixenet, va obrir un agre conflicte que va involucrar les famílies Ferrer (Freixenet) i Raventós (Codorniu) que durant generacions han ostentat el poder de dues marques que juntes representen més del 80% de la producció de cava.
Freixenet, però, va recórrer la sanció, que va ser anullada pel Tribunal Constitucional, i va acusar el grup Codorniu dhaver utilitzat de manera illegal la varietat pinot noir, llavors no autoritzada per elaborar vi blanc, a més dexcedir-se en els rendiments a la seva finca de Raimat (Lleida) i de plagiar les ampolles blanques de Carta Nevada. Tot plegat, una guerra que va perjudicar greument el cava català, i que es va agreujar encara més amb dos boicots consecutius durant la campanya de Nadal, lèpoca que es consumeix més cava, i que va significar perdre un 4,4% (Codorniu) i un 4% (Freixenet) de les vendes del mercat espanyol durant lexercici 2004-2005. I, a tot això, afegir la irrupció del grup Pimecava, una nova patronal que agrupa una tercera part dels 244 cellers de petits i mitjans elaboradors de cava que facturen, de mitjana, 585.000 euros i produeixen unes 103.000 ampolles a l'any aportant l'11% de la producció i el 16% de la facturació del sector.
Ni vençedors ni vençuts
Tot i que els dos grans grups cavistes del país volen oferir una imatge de final detapa on no hi ha hagut ni guanaydors ni perdedors, el cert és que Codorniu ha patit bastant més que el seu principal rival Freixenet. La causa és que la major part de la producció de cava de lempresa de la família Raventós va adreçada al mercat interior, i per tant, qui més ha patit les conseqüències de les dues campanyes consecutives de boicot als productes catalans. Això ha portat als responsables de Codorniu a vendre la seva seu, situada a la Gran Via de Barcelona, al grup Catalonia per un totaol de 32,8 milions deuros. Daquesta manera queda clar que el boicot ha afectat bàsicament a les grans empreses que aposten pel mercat nacional, i no tant a aquelles petites i mitjanes que aposten per Catalunya i/o per la internacionalització del cava.
(Article publicat al diari AVUI)
PUBLICITAT
PUBLICITAT