11-12-2006 20:43
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
59 són les obres del pintor Joaquim Mir (1873-1940) que es podran veure a partir de dijous a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Es tracta de lexposició titulada Joaquim Mir a Vilanova que segons el seu comissari, lhistoriador Francesc Miralles, compta amb una part molt important de material inèdit i, també, dobra coneguda que mai sha exposat públicament. Miralles, considerat un dels grans espcialistes en lobra de Mir, considera lexposició dabsolutament necessària per a entendre lèpoca de maduresa de lartista, insòlitament desconeguda i poc valorada per la crítica.
La mostra sobre Joaquim Mir ha estat dividia en quatre àmbits. El primer, i potser el més conegut a nivell local, són les teles dedicades a la casa i jardí del mateix autor, pintat desenes de vegades des de diferents punts de vista. Un segon àmbit se centra en els carrerons, places, imatges i racons de la capital del Garraf. Els dos darrers espais es basen en els paisatges de lentorn vilanoví, bàsicament les obres que pintà a Canyelles, Sant Pere de Ribes i Calafell i, finalment, en els retrats. Són personatges que tenien alguna relació especial amb Mir, ja fossin familiars o amics, com el retrat del seu fill Pep o el del seu sogre Antoni Estalella. Per lalcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena, una exposició daquestes característiques és una clara aposta no només per aprofundir en la vida i obra de Mir, sinó que és una política cultural dalçada al servei de tota la ciutadania.
Tot i que la mare de Joaquim Mir era de Vilanova, la relació amb al capital del Garraf sinicia als anys vint del segle passat arran del casament del pintor amb Maria Estalella. És quan Mir decideix establir la seva residència a Vilanova, a la casa del carrer Sant Josep, just quan és a la ratlla dels cinquanta anys i ja és un artista reconegut. En aquesta època Mir retorna a posicions més realistes i naturalistes, i deixa de fer fantasies de colors sense forma. Mort a Barcelona el 1940, les seves despulles reposen al cementiri vilanoví.
(article publicat al diari AVUI)
PUBLICITAT
PUBLICITAT