28-01-2007 13:08
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Lobjectiu és ressituar Rusiñol en el context intellectual i cultural de lèpoca, perquè creiem necessari una reflexió sobre la seva obra, sovint eclipsada per lanecdotari personal que ell mateix va conrear al llarg de la seva vida, reconeix el crític dart i responsable del simposi Daniel Giralt-Miracle. Així, el simposi vol ser un punt de partida per a lanàlisi de lobra de Rusiñol, lopinió que despertava en la premsa i la crítica de la seva època, els diferents corrents artístics que va adoptar i, sobretot, la seva vinculació amb el modernisme. A més, sestudiarà també la relació que lartista va mantenir amb França, País Basc, Mallorca i, sobretot, Sitges, on va installar el Cau Ferrat, convertit en el santuari dels modernistes.
Dentre els participants destaca la presència de Baltasar Porcel, Isabel Coll, Joaquim Molas i Vinyet Panyella, entre daltres. Giralt-Miracle reconeix que cal trencar amb la caricatura del Rusiñol bohemi; hem de recuperar lartista en tota la seva dimensió, perquè és una densitat intellectual excepcional. I és que Rusiñol és larquetip de lartista modern que va regenerar la cultura catalana del tombant del segle XIX.
Daltra banda, lInstitut dEstudis Catalans ha convocat per al proper més dabril un coloqui, també de caràcter internacional, per redescobrir el Rusiñol dels anys del noucentisme. La iniciativa sorgeix de la necessitat destudiar i replantejar la personalitat i lobra de lautor de lAuca del senyor Esteve durant els primers anys del segle XX, quan el nou corrent estètic i polític impulsat per Eugeni dOrs, Prat de la Riba i Josep Carner va arraconar el modernisme de lactualitat cultural del moment. Aquesta iniciativa semmarca en el centenari de lIEC i dins els actes del 75è aniversari de la mort de Santiago Rusiñol.
(Article publicat al diari AVUI)
PUBLICITAT
PUBLICITAT