Vegueria del Penedès

Torres s’implica en la lluita contra el canvi climàtic


Bernat Deltell

04-03-2007 20:27

L’empresa invertirà més de deu milions d’euros en noves mesures mediambientals

Panoràmica del centre de visites de Torres a Pacs del Penedès. fdg/rita lamsdorff

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

“Som conscients que les coses estan canviant, i davant d’això no ens podíem quedar amb els braços plegats, i menys una família com la nostra que viu de la terra”. D’aquesta manera Miquel A. Torres, l’actual president i conseller delegat de Bodegues Torres, anunciava les noves mesures mediambientals que promourà l’empresa i que suposen una inversió de més de deu milions d’euros en un plaç màxim d’una dècada. D’entre les més destacades hi ha la instal•lació de plaques fotovoltaiques fixes en una superfície d’uns 12.000 m2 a les instal•lacions que té Torres a Pacs (Alt Penedès). Aquesta operació tindrà un cost aproximat d’uns quatre milions d’euros i té com a objectiu fer front a l’11% inicial de les necessitats d’energia elèctrica de les bodegues de Pacs. A més, es substituirà progressivament la flota de 115 automòbils per vehicles híbrids de baix consum.

Per Miquel A. Torres, “com a empresa vinícola tenim una preocupació clara pel medi ambient” que ara s’ha agreujat per l’alarma generada pel canvi climàtic. Torres creu que ha arribat el moment “d’actuar” i aplicar mesures concretes, “perquè si el clima es mou, nosaltres també”. És així com les vinyes pugen cap als Pirineus, una zona on fa uns anys hauria estat impensable veure-hi ceps però que ara, a causa del canvi climàtic, s’està convertint en una terra molt cobejada. Torres ja disposa a ple rendiment 120 hectàrees properes a Tremp. És un clar exemple que “d’una petita acció en ve un gran exemple” i que “nosaltres ho podem fer perquè som una empresa familiar, i, per tant, les decisions que prenem s’apliquen amb rapidesa”.

Amb tot, Torres ja havia adquirit anteriorment compromisos amb les polítiques de defensa del medi ambient, ja sigui en la protecció de l’àguila perdiguera, la cura dels boscos, l’ús d’energies renovables i polítiques d’estalvi. Així, doncs, a les bodegues que Torres té a Pacs es continuarà usant plaques solars per a la producció d’aigua calenta augmentant-ne l’ús del 50% al 70% i depurant i reutilitzant les aigües en un 40%, quan en l’actualitat ja és del 15%. A més, es construiran sistemes de recollida d’aigua pluvial per a emmagatzemar-la. Torres confia que en una primera etapa s’aconsegueixi arribar als cinc milions de litres anuals, “perquè no s’ha d’oblidar que l’aigua que cau del cel és bona i gratuïta”.

Les Bodegues Torres, fundades el 1870, també oferirà ajudes per valor de cinc milions d’euros per fomentar la plantació de boscos i la utilització de combustibles biodiesel en la seva flota de 85 tractors, això sí, quan les subvencions que es donen al gasolil agrícola s’apliquin també al biodiesel. I és que, de moment, l’administració no donarà cap subvenció, tot i que “no sabem de ningú que s’hagi embrancat en un projecte d’aquest tipus”, recorda el president de l’empresa. Això sí, per al subdirector general de Desenvolupament sostenible de la Generalitat, Josep Garriga, el projecte de Torres “el farem servir d’exemple”.

La Fundació Miguel Torres col•labora des de 1992 amb la Universitat de Barcelona en l’aplicació de mesures per a la conservació de l’àguila perdiguera (també coneguda com a cuabarrada). Aquest és només un exemple de la política d’aquesta empresa dirigida per Miquel A. Torres (1941), la quarta generació d’una de les nissagues més importants de la indústria vitivinícola del país. L’actual president i conseller delegat afirma que l’èxit es basa en la fidelitat, la qualitat i l’olfacte, tres virtuts que sempre van acompanyar els seus avantpassats i que ell ha mantingut intactes. I és que per governar una empresa familiar de gairebé 1.000 treballadors amb una facturació anual de 142 milions d’euros i una producció d’unes 45 milions d’ampolles cal tenir tots els sentits desperts. I els sentits aconsellen ara a Torres apostar per les polítiques de protecció mediambienta, cabdals en una empresa que viu de la terra.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.