20-06-2007 13:40
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Lalimentació del segle XXI es troba sotmesa a influències i canvis constants, que tenen una gran repercussió en la forma com mengem, com comprem i com pensem en allò que mengem. És per això que, per entendre les raons dallò que mengem i dels canvis que es produeixen, cal tenir presents diferents aspectes o vessants.
El Campus Universitari de la Mediterrània organitza Consumidors, comensals i ciutadans. Els sentits socials de l'alimentació al segle XXI. El curs tindrà lloc al Molí de Mar de Vilanova i la Geltrú els dies 5, 6 i 7 de juliol. Sota la direcció de Luís Cantarero, profesor de professor titular del Departament de Psicologia i Sociologia de la Universitat de Saragossa, el monogràfic comptarà amb les ponències dinvestigadors membres de la Societat per a lEstudi Interdisciplinari de lAlimentació i els Hàbits Socials (SEIAHS: www.seiahs.info).
Aquest curs donarà a conèixer tres aspectes claus de lalimentació. El primer, el comportament com a comensals, que fa referència a la forma com ens nutrim, manifestem preferències, generem relacions i experimentem emocions. El segon, el comportament com a consumidors, és a dir, com escollim els béns en un mercat amb una oferta àmplia i determinada. I finalment, el comportament com a ciutadans, que implica considerar com, per les nostres eleccions, expressem ideologies, maneres de pensar i dentendre la vida en societat.
Aquestes són algunes de les sessions a destacar durant el curs:
'L'impacte dels nous fluxos migratoris sobre l'oferta alimentària i el consum'. Aborda les adaptacions que les persones inmigrades han de fer en la seva alimentació, un cop arriben a la nostra societat. La sessió es basa en la investigació feta i publicada en el llibre: Caceres, J; Espeitx, E. 'Cuines en migració. Alimentació i salut d'equatorians, marroquins i senegalesos a Catalunya' (Barcelona: Mediterrània, 206).
'La gastronomia i la cuina com a objectes d'atraccio turistica'. Tracta els usos i prestacions que els productes locals i els plats tradicionals tenen en l'articulació d'estratègies turístiques i la forma com contribueixen a potenciar el turisme.
'El pes de la imatge corporal i la salut en l'elecció alimentària'. Aborda com les preocupacions sobre la salut i la imatge corporal condicionen i influeixen la forma com mengem, els àpats que fem o la quantitat d'aliments que ingerim. Es basa en una sintesi de resultats de diferents investigacions fetes en els darrers anys.
'Els ciutadans davant d'un gran debat alimentari: la introducció i desenvolupament dels aliments transgenics'. Aborda les percepcions de la ciutadania respecte als aliments transgènics i com aquesta es construeix socialment, amb la finalitat de donar les claus del refús i l'acceptació d'aquestes biotecnologies. Es basa en una recerca desenvolupada uns anys enrera, que ha permes que fem diferents articles i publicacions.
'Percepcions ciutadanes sobre la seguretat alimentària'. Analitza si els ciutadans se senten o no segurs amb l'oferta alimentària actual i quines son els factors generadors de mes o menys confiança.
'Ciutadans vegetarians'. Analitza les tendèncias en alça vers el vegetarianisme i analitza des d'un punt de vista dietètic i nutricional quine son les claus per dur una dieta vegetariana sana i sense carències nutricionals.
El curs és obert a tothom, però es recomana especialment a estudiants i professionals de làmbit agroalimentari, del turisme, les ciències socials, les humanitats, la salut o el màrqueting, interessats en aprofundir en el coneixement dels sentits de la nostra alimentació avui, i a persones vinculades des de qualsevol vessant al món de lalimentació.
Per a més informació i inscrpcions podeu cosnultar el web www.campusmed.net o trucar al telèfon 93 893 83 99.
PUBLICITAT
PUBLICITAT