VNG
17-11-2008 21:36
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
D’entre els més de 150 assistents a l’estrena cal destacar la presència de la presidenta del Parlament basc, Izaskun Bilbao, del director d’orquestra i compositor Salvador Brotons, del periodista Albert Mallofré així com també la dels cantants Carmen Bustamante, Àngels Sarroca i Carles Masdeu i la del jove pianista José Enrique Bagaría, entre d’altres. Tots ells són també els protagonistes del documental i no van voler perdre l’ocasió d’assistir a la presentació oficial, encara que haguessin de fer molts quilòmetres. És el cas del violinista Pedro León, que va venir expressament de Madrid per acabar “emocionat”, perquè “el que acabo de veure també és part de la meva vida i dels meus records personals”.
L’alcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena, també assistir a l’estrena d’aquest singular documental que va definir “d’una gran obra que tracta temes com el de la revolta dels estudiants xinesos a la plaça Tiananmen amb exquisida delicadesa i professionalitat periodística”. La presidenta del Parlament basc, Izaskun Bilbao, es va afegir al final de l’acte als elogis d’aquesta primera obra elaborada per la productora vilanovina El far blau. Segons Bilbao, “aquest tipus de documentals serveixen per demostrar que a vegades tenim gent al costat que fa grans coses que ens passen inadvertides. És el cas de Leonora Milà, tots sabem que és una gran artista, però quan ho veus en pantalla t’adones de la importància i rellevància de la seva trajectòria professional”. Bilbao també va reconèixer “que la durada del documental m’espantava, però ara que l’he vist us asseguro que he quedat sorpresa de com es poden tractar qüestions com la música clàssica o la política internacional de manera àgil i profunda al mateix temps. És un documental senzillament genial”.
Al final de l’acte tot l’equip de El far blau, format pels periodistes Bernat Deltell i Jordi Castañeda, el fotògraf Carles Castro, la productora Aïda Ventura, el realitzador Jordi Escofet i el dissenyador gràfic Àlex Soteres, van saludar al públic assistent amb un punt d’emoció. Moments abans el director del documental, Bernat Deltell, recordava que “hi hem invertit molts esforços, en aquest projecte, i aquesta tarda l’obra se’ns ha fet gran i ja comença a caminar sola”. I és que després d’aquesta presentació el proper pas de Leonora Milà. Música integral és el de la seva emissió pel Canal 33 el dimarts 9 de desembre. Posteriorment, s’editarà en format DVD que es repartirà gratuïtament amb la revista Serra d’Or en motiu del 50è aniversari de la seva fundació, “cap al mes d’abril”, explicava el mateix Deltell al principi de l’acte en un breu discurs on va donar les gràcies “a tots els que han fet possible aquest projecte”. Deltell, en clau irònica, també va demanar als assistents que el 9 de desembre es connectin al Canal 33, “si us mireu el documental o no és igual, la qüestió és posar el Canal 33 per fer pujar una miqueta l’audiència, a veure si així els responsables de Televisió de Catalunya ens encarreguen més projectes”.
Vuit mesos de feina
Leonora Milà. Música integral és un documental on s’explica la trajectòria artística i humana de la pianista i compositora catalana Leonora Milà però sense oblidar en cap moment aquells esdeveniments que han format part de la història del segle XX i que la protagonista ha viscut en primera persona. Així, la vida dels artistes sota la dictadura del general Franco, la revolta estudiantil xinesa que acaba amb els tràgics fets de la plaça Tiananmen, la caiguda del mur de Berlín i l’encaix de la música clàssica en la societat contemporània són també alguns dels punts d’interès d’aquest documental que els seus guionistes, els periodistes Bernat Deltell i Jordi Castañeda, qualifiquen “d’amè i àgil, divulgatiu i apte per a tothom, per als amants de la música però també per als interessats en l’actualitat, la història, la política internacional i el periodisme”.
L’equip de El far blau ha invertit vuit mesos de feina en la realització d’aquest projecte. En total, 35 personatges entrevistats i viatges a ciutats com Beijing, Barcelona, Ciutat del Vaticà, Madrid, Vitoria, Oviedo, Gandia i Sant Petersburg. D’entre els entrevistats destaquen, a part dels ja mencionats al principi, l’actor vilanoví Toni Albà, l’actual cap de la secció d’internacional de la Vanguardia Joaquín Luna, els diplomàtics Eugeni Bregolat i Enrique Iranzo, els escriptors Josep Piera, Oriol Pi de Cabanyes i Isabel-Clara Simó, l’actriu Carme Sansa i el ballarí i coreògraf rus Iuri Petukhov. “Tots ells”, assegura Bernat Deltell, “són els veritables protagonistes del documental, els que narren la història a partir d’un fil argumental gairebé imperceptible que condueix l’espectador des dels inicis de la carrera de Leonora Milà i la seva actuació al Royal Albert Hall de Londres amb només tretze anys fins als tràgics fets de la plaça Tiananmen o la caiguda del mur de Berlín”.
Per bastir l’obra s’han gravat actuacions en directe expressament per a l’ocasió i s’hi han afegit també imatges de recurs cedides per Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya. D’entre la cinquantena de col·laboradors destaca el corresponsal de TV3 a Pequín, Sergi Vicente, i els periodistes Josep Almirall, Marta Prat i David Miró, que han posat la seva veu en alguns passatges del documental. Per Jordi Castañeda, “aquest ha estat un gran projecte que ens ha demostrat a tots els que hi hem participat que Leonora Milà és un personatge d’una extraordinària trajectòria artística que li va tocar viure unes èpoques molt difícils i que potser per això és encara avui dia força desconeguda per al gran públic”. Castañeda conclou amb unes paraules dites al documental pel també periodista Joaquín Luna: “quan Luna defineix Leonora Milà com una artista global molt abans de la globalització crec que l’encerta plenament; Milà és un personatge amb una vocació d’artista que l’ha duta a actuar arreu del món en una època en què les coses no eren gens fàcils”.
Dedicat al director de cinema Antoni Ribas, el qual va morir dos dies abans de ser entrevistat, el documental Leonora Milà. Música integral ha comptat amb la coproducció de Televisió de Catalunya que l’emetrà pel Canal 33 el proper dimarts 9 de desembre.
PUBLICITAT
PUBLICITAT