VNG
03-06-2009 11:29
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El pati del Castell de la Geltrú va acollir ahir al migdia la presentació de la 29ª edició del FIMPT (Festival Internacional de Música Popular Tradicional), en presència de l'Alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, la regidora de Cultura, Isabel Pla, el director artístic del festival, Jordi Bertran, i l'il·lustrador Sebastià Serra, encarregat enguany de dissenyar el cartell promocional.
El FIMPT, que se celebrarà enguany del 17 al 19 de juliol, aposta per la creativitat d'una programació que destaca no només per la qualitat dels grups i solistes que hi actuaran, sinó pel fet de poder comptar, per primera vegada, amb el suport de la indústria cultural, les sinergies amb d'altres agents artístics i la incorporació de noves eines de cooperació amb d'altres institucions. A més, tal i com va explicar la regidora de Cultura, Isabel Pla, el certamen compta amb la recent creació d'una comissió d'assessorament del festival, integrada per dos periodistes musicals, amb l'objectiu d'afavorir la dinamització i complicitats amb d'altres propostes musicals mediterrànies.
Isabel Pla també va destacar la col·laboració de moltes entitats, associacions i establiments comercials de la ciutat que permetran portar el festival a tots els racons de la ciutat. "Enguany es manté l'escenari de la plaça de la Vila per als concerts de gran format, així com l'escenari de la plaça de l'Assumpció per als concerts de petit format. Però a més enguany s'incorporen com a escenari la plaça de les Cols, el Foment Vilanoví, el Xiringuito Trillas a la platja del Far, així com els carrers i places dels barris del Molí de Vent, Barri de Mar i de la Collada-Els Sis Camins". A més, el festival segueix la línia encetada l'any passat d'oferir espectacles per un públic més familiar, tal i com ho demostra l'actuació de Jordina Biosca, amb la proposta Rondalles d'aigua i sal.
Segons va explicar el director artístic del FIMPT, el contingut de la proposta musical d'aquest any ha estat molt treballada, fet que ha permès poder aconseguir un festival molt més creatiu, amb grans noms de l'escena nacional i internacional, com Diego El Cigala, o la cantant cubana Omara Portuondo. Però, segons Jordi Bertran "un dels trets més diferencials d'aquesta edició és la voluntat de despertar consciències, tal i com ho demostra el fet de portar a la ciutat el grup de Monjos del Tibet, un país que enguany acompleix 50 anys a l'exili, o l'actuació del grup zimbabwès Mokoomba, que interpreta cançons on es parla de desigualtats socials, malalties de transmissió sexual, com la SIDA, o l'amor".
El FIMPT també segueix amb la seva aposta per la producció musical de grups catalans, amb concerts de grups i artistes reconeguts per la seva trajectòria musical com Al Tall, Tomeu Penya, Miquel Gil, Lídia Pujol o Roger Mas. A nivell internacional, el festival aposta per produccions asiàtiques, ja que aquest ha estat un continent que tradicionalment ha tingut poca presència al festival vilanoví. Les propostes musicals vénen de la mà del grup de Monjos tibetans, procedents del monestir de Tashi Lhumpo, fundat pel primer Dalai Lama el 1447, i d'un segon concert musicalment oposat al primer, i que arriba des del Rajasthan amb el grup Jaipur Kawa Brassa Band.
Per la seva banda, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena va manifestar que el FIMPT és un festival que té un relat d'objectius coherent i que pretén transmetre un seguit de valors i idees que fomenten el coneixement. "És aquesta coherència, juntament amb la qualitat de la seva programació que fa gran al festival any rera any, i que avala la seva trajectòria internacional", segons Joan Ignasi Elena, i va afegir que aquest "és un festival que no només programa concerts sinó que també buscar despertar consciències col·lectives, que apropa la música a tots els racons de la ciutat i que la fa accessible a tot tipus de públic".
El FIMPT consta en aquesta 29ª edició d'un total de nou seccions.
- Cultura als barris; per reequilibrar territorialment la cultura en el teixit urbanístic de la ciutat.
- Diversons /Música per a la integració: diàleg amb les músiques realitzes per persones nouvingudes de fora i que intenten arrelar-se al nostre país.
- Ritmes viatgers: artistes que defugen d'un escenari tancat i prefereixen moure's per la ciutat.
- Músiques Xiques: concerts adreçats als més menuts, on el pares també hi son convidats.
- Firasac: recuperació del sac de gemecs tant en l'àmbit del carrer com de l'escenari.
- Vermuts tertúlia: musics del festival que abans o després dels concerts parlen de la seva pròpia música.
- Accents de la terra: el pes essencial que tenen els Països Catalans en les músiques d'arrel en l'àrea de la mediterrània. - Nocturns de pau: espai ubicat a la plaça de l'Assumpció on, amb seients, l'espectador pot trobar la quietud necessària per a determinades propostes artístiques.
- Escenari central: on poder trobar noms essencials en la música tradicional popular caracteritzats perquè les seves actuacions arreu del món es realitzen davant grans audiències.
En total seran 38 les actuacions programades de divendres a diumenge, quatre més que l'any passat. 21 formacions, de les quals n'hi ha 14 que actuen per primera vegada a Vilanova i la Geltrú, en el marc del festival.
Tal i com ja s'havia anunciat fa un dies, la nova imatge del FIMPT 2009 ha estat creada per l'il·lustrador vilanoví Sebastià Serra, que durant la presentació del festival va explicar que pretenia reflectir l'estimació i vinculació que sentia com a artista per aquest certamen. "He apostat pel brodat sobre tela com a millor tècnica pel cartell, ja que serveix per definir una visió artesanal i comuna de totes les cultures representades al festival". Serra també va destacar el programa de mà, en el qual cada artista té una imatge diferent i personalitzada segons el seu país d'origen i el repertori amb què es presenta a la ciutat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT