Vegueria del Penedès

COMARCA

Guevara: 'el xarel•lo dóna identitat al Penedès'


VD

13-10-2009 22:26

El 10 de novembre, a Vilafranca, se celebrarà una jornada tècnica sobre el raïm xarel•lo i es donaran a conèixer els resultats dels darrers estudis sobre aquesta varietat autòctona del Penedès

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La jornada tècnica se centra en la varietat xarel·lo i en la seva realitat productiva del Penedès. Es presentaran treballs d’investigació dedicats a la tipificació dels vins de xarel·lo, tant de caràcter físic com químic, aromàtic i organolèptic; la seva variabilitat genèrica; la caracterització aromàtica dels seus vins; la tipificació del xarel·lo partint de l’anàlisi sensorial de la varietat, entre d’altres. També hi haurà espai per dues taules rodones amb la presència d’elaboradors i enòlegs de vins de xarel·lo: una dedicada a les diferents formes d’elaboració dels vins de xarel·lo; i una altra, amb el cava i el xarel·lo com a protagonistes. La jornada finalitzarà amb un tast de vins d’aquesta varietat conduït per Jordi Raventós, Nas d’Or 2008.

Oriol Guevara ha explicat que “té sentit promoure aquells elements que donen identitat al territori i el xarel·lo en dóna al Penedès; per això l’INCAVI porta anys investigant en el potencial de les varietats autòctones i difonent aquests estudis”. Guevara també ha posat de manifest que se seguirà treballant en la caracterització d’altres varietats autòctones perquè cal que “el tren del sector del vi, on el consum és el motor, segueixi funcionant i, és important conèixer i treballar bé varietats autòctones que donen un valor afegit al producte i que cal difondre i donar a conèixer més al consumidor”.

Francesc Pascual, president de la DO Penedès ha explicat algunes de les potencialitats de la varietat xarel·lo, “a nivell de cultiu i tecnològic, és una varietat molt avançada i que està generant productes de gran qualitat; a més, és versàtil, fet que permet diferents tipus d’elaboracions, tant de vi jove, criança o cava”.

El Pla Estratègic de la DO Penedès ha establert com un dels punts importants el foment i la potenciació dels vins blancs i, concretament, de la varietat de raïm xarel·lo. En aquesta línia, des de l’INCAVI, amb una llarga trajectòria en l’estudi i la implantació de varietats autòctones, s’està aprofundint en les investigacions sobre el xarel·lo per tal de tipificar-lo i caracteritzar-lo. Per aquest motiu, el proper 10 de novembre, es donaran a conèixer els darrers resultats d’aquests treballs.

L’INCAVI des de fa anys treballa per a la potenciació de les varietats autòctones com a mitjà de diferenciació i potenciació dels vins catalans; entenent que aquestes atorguen riquesa i autenticitat als vins del nostre país. A més del xarel·lo, ha desenvolupat projectes sobre el trepat, la malvasia de Sitges, el picapoll, la garnatxa blanca i negra, la parellada, entre d’altres.

L’INCAVI, una eina per a la investigació i la innovació del sector vitivinícola

L’INCAVI té, entre les seves missions, facilitar el posicionament dels productes vitivinícoles catalans en el mercat nacional i internacional. En aquesta línia, l’INCAVI, a través de les dues Estacions Enològiques (la de Reus i la de Vilafranca del Penedès) és la infraestructura més especialitzada de la Generalitat de Catalunya posada al servei de la indústria vitivinícola. Des d’aquests dos centres desenvolupa treballs d’investigació al camp i al celler, en col·laboració amb universitats, cellers, i institucions de la vinya, el vi i el cava de Catalunya.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.