VNG
02-12-2010 22:14
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Diputació de Barcelona utilitza, des de fa gairebé deu anys, els Cercles de Comparació Intermunicipal, basats en uns indicadors que examinen els nivells de les competències municipals d'ajuntaments que participen voluntàriament a l'experiència establerts per ells mateixos (des de serveis policials fins a la recollida de la brossa, passant per l'escoles bressol o biblioteques). «Conèixer amb una base metodològica què es millorable és l'únic camí per optimitzar recursos i també serveix quan hom vol muntar un servei nou» ha explicat Roig.
El cercle de mercats va començar fa quatre anys i en aquesta edició participen ja 29 municipis: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Canet de Mar, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, L'Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manlleu, Manresa, Martorell, El Masnou, Mataró, Olesa de Montserrat, Pallejà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.
Florensa ha destacat al resum d'actuació de l'any 2009 que les parades obertes als mercats dels municipis implicats a la iniciativa «han crescut un 11%, contrastant fortament amb la caiguda del 17% en establiments comercials dels voltants, com també han pujat el 32% les accions de dinamització, el 14% de despesa corrent del servei per habitant i el 66% en autofinançament'. Quant a reptes, el diputat de Comerç ha destacat que «de l'anàlisi es desprèn que encara hi ha espai per a la millora als apartats d'horaris, formació de paradistes, recollida selectiva i desenvolupament de serveis avançats com els de lliurament a domicili».
El més significatiu dels cercles de comparació intermunicipal de la Diputació com a indicadors de gestió és precisament, segons subratlla el diputat d'Hisenda i Recursos Interns, «que, a més de servir com a anàlisi detallat d'unes realitats diverses i de rànquing constructiu per l'intercanvi de experiències i bones pràctiques, incorpora una nova dimensió per la qual, al final del procés, s'incorpora una darrera fase a la qual es preveu individualitzar un espai on es pot i és necessari millorar i emprendre proactivament la consegüent acció d'avançament en l'esmentat àmbit». «En aquest sentit», ha conclòs Roig-, «tenim la satisfacció de què més de tres quartes parts dels municipis que participen en els cercles, dos terceres en el cas específic dels mercats municipals, han expressat que l'experiència els ha portat a emprendre millores concretes als seus respectius serveis públics avaluats amb aquesta innovadora metodologia».
PUBLICITAT
PUBLICITAT