SANT PERE DE RIBES
09-08-2011 23:04
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El govern de Sant Pere de Ribes critica que en aquesta línia, i sense informació prèvia als afectats ni als serveis socials dels ajuntaments, que són els encarregats de gestionar l’accés a la prestació, s’ha canviat la forma de pagament del subsidi del mes de juliol mitjançant un xec nominatiu adreçat als domicilis del beneficiaris, enlloc d’ingressar-lo per transferència bancària com es venia fent fins ara. Aquest fet ha causat molta confusió i endarreriments en el cobrament de la prestació i ha comportat que moltes persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció (RMI) s’hagin adreçat a l’ajuntament per reclamar que no havien cobrat la prestació i demanant ajuda per poder cobrir les seves necessitats més bàsiques.
El govern local recorda que la finalitat d’aquesta Renda és donar cobertura a la situació de risc de marginació i exclusió social, doncs la seva llei reguladora (LLEI 10/1997, de 3 de juliol) recull tot un conjunt de mesures que volen aconseguir, a través de la inserció socio-laboral, la plena autonomia personal, familiar, econòmica i social d’aquelles persones amb risc d’exclusió social que estan tenint greus dificultats econòmiques i socials.
Actualment a Sant Pere de Ribes hi ha 51 famílies que perceben la RMI, amb un total de 101 beneficiaris que es veuran afectats per la nova normativa que endureix els requisits d’accés i limita la durada de la prestació a un màxim de 5 anys, així com l’import màxim de la prestació, que a partir d’ara no podrà sobrepassar l’equivalent al salari mínim interprofessional i contempla la denegació de noves sol•licituds.
L’alcaldessa accidental i 1a Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido; i la regidora de Serveis Socials, Bàrbara Scuderi, han manifestat la seva preocupació i disconformitat en com s’està gestionant la nova regulació de la Renda Mínima d’Inserció i han denunciat que la Generalitat no ha tingut en compte en cap moment a les administracions locals a l’hora d’aplicar aquests canvis.
En aquest sentit, Scuderi s’ha mostrat contundent a l’hora de manifestar “el malestar per les formes, i no només per les formes, sinó per les conseqüències que això ha comportat”. Per la seva part, i amb clares al•lusions a la Generalitat, Garrido ha afegit que “veient totes les retalles que s’estan produint, també en matèria de salut i educació, anem cap a un desmantellament de l’Estat del Benestar” i que “anem cap a un model de desigualtat d’oportunitats”.
Des de l’Ajuntament es lamenta que aquests modificacions s’han fet de manera precipitada i desmesurada, i que les informacions proporcionades des de la Generalitat de Catalunya han arribat tard i han estat confoses i contradictòries. Sense anar més lluny, dimarts passat es va difondre un comunicat que anunciava que en haver-se esgotat el pressupost, no s’admetrien noves sol•licituds, i que les presentades a partir de l’1 de juliol serien denegades. El dia següent, dimecres, es va rectificar tot dient que el pressupost no està esgotat, i que s’establiran els criteris de priorització per evitar la desprotecció de les famílies en situació d’exclusió social.
Segons el govern local, la falta de consens i coordinació va en detriment a la qualitat del servei. S’hauria d’haver primat la coordinació entre administracions per garantir una atenció de qualitat a la ciutadania. També s’han mostrat preocupats per l’enduriment de les condicions o criteris per poder accedir a la prestació, doncs ara s’haurà d’acreditar una residència continuada de dos anys (abans era un any); es computaran els ingressos obtinguts en els darrers 12 mesos (abans eren 6); serà incompatible amb d’altres prestacions públiques; el termini de resolució dels expedients serà de 4 mesos (i s’estima el silenci negatiu); l’actualització futura de la prestació dependrà de la llei de pressupostos; i es limita l’ajut a 60 mensualitats (5 anys).
El PIRMI està gestionat de forma coordinada pels Departaments de Treball i Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, i existeix des de l'any 1990.
Malgrat que l’Ajuntament no té competències per a la prestació de les RMI, s’està treballant per atendre el millor possible els ciutadans i ciutadanes afectats per la situació i donar-hi la millor resposta en la mesura de les possibilitats, mantenint-se al costat d’aquelles famílies més vulnerables que travessen una situació especialment difícil.
PUBLICITAT
PUBLICITAT