PUBLICITAT
SITGES
17-11-2011 23:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Segons explica la llegenda, els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges de la mà d’un almogàver que, a principis del segle XIV va acompanyar a Roger de Flor fins a la Mediterrània oriental. Aquesta varietat, que pren el nom d’una deformació italiana del port grec de Monemvasia, al sud del Peloponesi, es va produir a Grècia durant els segles XIV a XVI i venecians i altres mercaders la van vendre a Constantinoble, Itàlia, França o Espanya.
A Sitges, a principis del segle XVIII el cultiu la malvasia ocupava una quarta part de la terra del terme municipal. El diplomàtic Manuel Llopis de Casades, conscient que el seu cultiu acabaria desapareixent per l’aparició del cava i els elevats costos de producció, va voler evitar-ho llegant el 1935 a l'Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges la seva vinya del sector del Aiguadolç amb la condició de mantenir intacta l’elaboració d’aquest producte. La major demanda ha portat a la fundació que gestiona l’Hospital a plantar més vinyes. Sota l’impuls de l’actual administrador es va iniciar una campanya d’apadrinament, al preu de 30 euros per vinya, per mantenir i preservar, segons Sierra “un dels principals signes d’identitat” de la Blanca Subur.
La Malvasia de Sitges és un tresor vitivinícola europeu i el seu celler centenari és tot un museu vivent.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT