Vegueria del Penedès

VNG

Els horts urbans de Vilanova, a punt d'estrenar-se


Redacció

18-07-2012 18:13

S'activen les 41 parcel·les d'horts urbans i s'avança en la creació d'un banc de terres per a horts socials

Imatge d'arxiu

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els horts urbans van néixer com espais de lleure per a gent gran, per afavorir l'envelliment actiu, promocionant l'agricultura ecològica, sostenible i de proximitat. Ara el nou projecte de l'Ajuntament són els horts socials, que es volen fomentar com espais per la integració social de col·lectius en risc d'exclusió, i també per persones desocupades i amb manca de recursos. Estan encaminats a obtenir una font de subsistència a partir de l'autoconsum, o de la venda dels excedents. El primer d'aquests horts socials es posarà en marxa als jardins de la Masia Nova, on l'Ajuntament cedeix el terreny a un col·lectiu amb risc d'exclusió social perquè faci manteniment del jardí i horts ecològics, per consum propi i per comercialitzar els excedents als restaurants de quilòmetre 0.

Mentrestant, el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament està elaborant un banc de terres per trobar espais que es puguin destinar a nous horts socials. El primer cens, que ja s'ha realitzat, afecta els espais de propietat municipal. Ara cal fer la recerca de les parcel·les de propietat privada aptes per al cultiu, que podran ser utilitzades de manera temporal per instal·lar-hi els horts. En aquests casos l'Ajuntament farà de mitjancer per posar-les a disposició temporal dels beneficiaris.

La necessitat dels horts socials

Amb l'actual situació econòmica augmenta l'exclusió social i la pobresa. Cada cop són més les persones que perden la feina i no disposen de recursos per a la subsistència. Passen a dependre dels serveis socials o d'entitats d'ajut, i tenen dificultats per cobrir la demanda bàsica d'aliments.

A la vegada, també es fa palesa la degradació ambiental del territori, amb la pèrdua de sòls fèrtils, d'antigues sínies, horts i espais verds naturals, a més de l'abandonament i la manca de manteniment de moltes parcel·les, amb l'augment de vegetació incontrolada, plagues i altres inconvenients.

El projecte d'horts socials pot representar un canvi substancial en la imatge de la ciutat des del punt de vista urbanístic i de paisatge, i sobretot en l'àmbit social, ja que potencia dinàmiques d'ocupació, activitat econòmica, cohesió social i millores en la salut de les persones.

A més, la proposta d'horts socials potencia una alimentació més saludable, amb el desenvolupament d'una agricultura ecològica, sense productes químics, de proximitat i qualitat, potenciant l'economia local i el producte Km0.

L'objectiu d'aquest projecte és recuperar, protegir i gestionar els espais agrícoles i les terres fèrtils del municipi, i dinamitzar-los com a eines econòmiques i socials de desenvolupament. Per això entén els horts socials i els horts urbans com iniciatives complementàries, que tenen en comú les característiques de producció ecològica, de qualitat i proximitat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.