OPINIÓ
16-09-2012 19:39
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Ningú dubta dels beneficis de l’esport, però aquests encara són més importants en les persones amb discapacitat intel•lectual. Fer esport els ajuda a millorar l’autoestima, l’autonomia, la coordinació i la motricitat, corregeix problemes físics i afavoreix l’aprenentatge i les relacions socials. Els Jocs Special Olympics, que se celebren entre l’11 i el 14 d’octubre a Vilanova i la Geltrú, faran èmfasi en la necessitat que els atletes gaudeixin d’aquests beneficis de manera segura i saludable. La clau és el programa de salut Healthy Athletes, impulsat per Special Olympics Espanya. Durant els Jocs, més de 1.100 esportistes tindran l’oportunitat de fer-se una revisió mèdica gratuïta gràcies al programa. Comptem amb diverses disciplines sanitàries: fisioteràpia, podologia, optometria, salut i higiene bucal i auditiva i promoció d’hàbits saludables i aquí també tenim la disciplina de cardiologia explica Enric Blesa, director general de Special Olympics Espanya.
Des que es va posar en marxa l’any 1997, prop de 12.000 persones han seguit Healthy Athletes. Professionals de la salut, totalment voluntaris, són els responsables de les exploracions clíniques. A grans trets, hem detectat alteracions de la planta del peu, de l'alineació de les cames, de la columna vertebral, disminució de l'agudesa auditiva i deficiències visuals exemplifica la doctora Ángeles Prada, directora clínica del programa. Moltes vegades aquestes patologies no han estat detectades i això, segons Prada, fa pensar que hi ha un retard més gran, però en realitat no és així, perquè el problema és que no han estat diagnosticades prèviament. A la vegadam les proves mèdiques permeten determinar quin és l’esport més adequat per a ells i quina és la millor freqüència, duració i intensitat de l'activitat física.
Els resultats de les exploracions s'introdueixen a una base de dades internacional que pertany a Special Olympics. La informació obtinguda ens permet veure l'evolució dels nostres esportistes i, per tant, tenir millor cura d'ells diu Blesa, que afegeix que s'està treballant amb les universitats perquè les dades siguin utilitzades en investigacions sobre salut i discapacitat.
PUBLICITAT
PUBLICITAT