Vegueria del Penedès

CAU EL GEGANT IMMOBILIARI

Les restes de la bombolla


Marc Guitart El Vendrell

30-10-2012 21:29

La caiguda de la construcció converteix el Vendrell en un cementiri de solars en estat de deixadesa

La brutícia, les males herbes i les rates han substituït a les formigoneres i les excavadores

Una obra abandonada en un carrer de la zona escolar. Marc Guitart

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La ciutat del Vendrell va ser durant els anys del boom immobiliari un dels paradigmes del model econòmic imperant en les zones costaneres. La construcció es va convertir en la principal activitat econòmica i les llicències d’obres proliferaven per tota la població, apuntant a un creixement sense límits de la ja convertida en tercera ciutat de la província de Tarragona en nombre d’habitants. Però la crisi econòmica va deixar al descobert que el gegant tenia peus de fang. Cinc anys després, de tota aquella explosió només en queden centenars de solars semi abandonats i en estat de deixadesa, que suposen més d’un mal de cap pels veïns i pel propi ajuntament. Són les restes de la bombolla.

L’estiu de l’any 2006, a tot el Vendrell hi havia més de 150 edificis en construcció. Els ciutadans de la capital del Baix Penedès estaven acostumats a viure entre els sorolls de les excavadores i el pas constant de camions, mentre esquivaven les tanques perimetrals que es menjaven voreres i dificultaven la circulació tant de vianants com de cotxes. La construcció acumulava el 23% de l’activitat econòmica de la ciutat, que en poc més de 15 anys havia doblat la seva població. Enmig d’aquesta voràgine de creixement s’obrien dues noves grans zones que s’havien de convertir en nous barris de la ciutat. Una d’ells al Botafoc, amb 1.600 habitatges previstos, i l’altra als Bulevards, on s’hi haurien d’aixecar 500 habitatges més. Semblava que res podia aturar aquesta particular edat d’or.

Però en ple 2012, la situació que viu el Vendrell difereix molt de la que es podia copsar sis anys enrere. La brutal crisi econòmica que es va iniciar el 2008 s’ha emportat per davant el sector de la construcció, amb el consegüent impacte econòmic negatiu sobre el municipi. L’atur ha pujat dels 1.500 aturats del 2006 als 4.400 que hi ha actualment. Les grues han desaparegut gairebé del tot i a dia d’avui només es poden veure dos edificis en construcció. Els barris del Botafoc i els Bulevards segueixen sent projectes futurs, un seguit d’hectàrees plenes d’herbes i malesa. Com a resultat de tot això, a la ciutat hi proliferen una gran quantitat de solars que estaven preparats per aguantar nous edificis i que han quedat sobtadament abandonats, davant la impossibilitat dels promotors de tirar endavant les obres. Aquest abandó ha vingut molts cops acompanyat de la despreocupació dels propietaris a l’hora de mantenir-los en bon estat, cosa que ha provocat l’acumulació de residus, brutícia i males herbes. Molts veïns ja han fet sentir les seves queixes per la proliferació de rates en diversos d’aquests solars.

L’ajuntament del Vendrell té més de 400 expedients oberts sol•licitant la neteja dels solars als propietaris, però en general es tracta d’un procediment “lent, farragós i que demana molta paciència”, segons la regidora d’Urbanisme de l’ajuntament, Laia Gomis. Si els propietaris són receptius, en un mes el solar pot estar condicionat, però són molts els casos en què el titular del terreny se’n desentén. Aquí, el consistori hi té poc a fer. Abans, hi actuava fent la neteja de forma subsidiària, i passant després la factura als propietaris. Ara, amb una situació financera asfixiant, l’ajuntament no pot fer aquestes actuacions. “Ni tenim el pressupost ni és lògic que s’hagin de carregar aquestes accions sobre tots els vendrellencs”, apunta Gomis. La regidora també afegeix que la situació encara és més complicada quan l’empresa propietària del solar està en concurs de creditors, ja que llavors té paralitzats els comptes i no poden fer cap actuació.

Urbanitzacions fantasma

El control i la seguretat de les obres que han quedat a mitges també suposa un problema afegit. L’ajuntament s’ha d’assegurar que tot el perímetre de l’obra està tancat, de manera que ningú hi pugui entrar, i ha de controlar que les grues no tinguin la llicència caducada. Fa un parell d’anys es va estar molt a prop de patir una tragèdia important quan una grua d’una obra paralitzada va caure per culpa del vent sobre dos edificis del carrer Sant Vicenç. Per sort no hi va haver ferits, però es va saber que la grua tenia la llicència caducada. Després d’això, el consistori va extremar els controls i es van retirar una desena de grues sense llicència.

A aquesta problemàtica cal afegir-hi la de les urbanitzacions fantasma que segueixen sense construir-se. El Botafoc i els Bulevards estan estancats i han quedat a mercè de les inclemències i dels robatoris. El consistori ja ha hagut de reposar diverses vegades el cablejat de coure que alguns elements roben de nit, un fet que l’any 2010 havia costat a les arques municipals uns 42.000 euros. Als Bulevards, la guerra es focalitza en aconseguir que els propietaris de les parcel•les construeixin les voreres, que en molts punts encara no hi són. Mares i pares dels alumnes que van al col•legi Els Còdols, situat a la zona, ja han fet sentir el seu malestar perquè les voreres estiguin inacabades. Tot plegat suposa la realitat actual del Vendrell, en la qual les formigoneres han deixat pas a les rates.     

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.