Vegueria del Penedès

ÒMNIUM ALT PENEDÈS

El periodista Pere Martí avisa que 'encara hi ha molta feina a fer per convèncer' sobre la necessitat d'un estat propi


Redacció Vilafranca del Penedès

09-04-2013 19:20

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Una quarantena de persones van omplir el passat dissabte 6 d'abril la llibreria l'Odissea, a Vilafranca del Penedès, en la presentació del llibre El dia que Catalunya va dir prou, del periodista Pere Martí i Colom. L'acte, organitzat per l'Odissea i Òmnium Cultural, va comptar amb la presència del també periodista Francesc-Marc Álvaro i del president comarcal d'Òmnium, Sergi Sabaté. L'obra explica la història de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) des que es va crear a partir del referèndum d’Arenys de Munt l’any 2009 fins a la multitudinària manifestació del passat 11 de setembre.

Sabaté va donar la benvinguda als assistents i als dos periodistes, amb la complicitat que dóna la coincidència d'objectius entre l'ANC, protagonista del llibre, i Òmnium Cultural, entitat a la qual pertanyen tant l'autor, Pere Martí, com Francesc-Marc Àlvaro, que n'és vocal de la Junta Nacional.

Francesc-Marc Àlvaro va subratllar que "no tornarem al passat, però entrar al futur no serà tan fàcil com pensàvem" i va convidar el moviment sobiranista a pensar d'una manera més estratègica, mantenint la il·lusió alta i essent alhora autocrítics. Va remarcar que no és cert que tot el sobiranisme nou tingui una base econòmica, sinó que som en una guerra moral, lligant-ho amb les paraules de Salvador Cardús en el pròleg, on assegura que Catalunya va dir prou en resposta a una humiliació: la sentència del Constitucional contra l'Estatut. Àlvaro va destacar també “les errades del camp adversari" i va demanar a l'autor que escrivís un segon llibre anomenat "El dia que Espanya no va dir res".

De la seva banda, l’autor, Pere Martí i Colom, va explicar que havia escrit una crònica periodística, interpretant els fets però sense posicionar-s’hi a favor o en contra. La motivació per escriure el llibre li havia vingut de la Diada del 2012, en adonar-se que allò anava més enllà d'una simple manifestació: era un alliberament col”lectiu. Va assegurar que havia trobat moltes facilitats tant per la banda de l'editorial com de l'Assemblea.

De la part d'història, Martí en va destacar els esforços que havien fet inicialment els fundadors de l'ANC per superar antigues rivalitats entre grups independentistes, consensuant la proposta des de l'anonimat. I per evitar possibles interferències dels serveis d'intel·ligència espanyols, van utilitzar un servidor informàtic de l'Índia.

L'autor va acabar esmentant que “l'Assemblea, juntament amb Òmnium i altres entitats, té molta feina a fer per convèncer els no convençuts”. Com a exemple d'aquesta tasca va esmentar l'èxit d'un acte celebrat recentment a Sant Boi de Llobregat, en castellà, on s'havia convidat el cantant Ramoncín.

Precisament amb aquesta finalitat, convèncer com més gent millor que ens cal la independència, s'ha presentat recentment un web de preguntes i respostes: www.ElClauer.cat (Claus sobre la independència de Catalunya). Francesc-Marc Àlvaro va explicar que es tracta d'una eina viva, que es va actualitzant amb les preguntes del públic i que té presència a les xarxes socials. Sergi Sabaté va anunciar que Òmnium està preparant una edició resumida d’El Clauer, en format paper, que estarà disponible a la parada d'Òmnium Alt Penedès el dia de Sant Jordi.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.