QUART VOLUM
22-11-2013 15:07
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La història de Sitges es posa al dia. El quart volum, editat per l’Ajuntament, es presenta el pròxim dimecres a les set de la tarda a l’auditori de l’Edifici Miramar. Aquesta vegada, es tracta de la primera part de l’època contemporània, abraçant els anys entre el 1800 i el 1939.
L’historiador sitgetà Miquel Marzal, que ha coordinat aquest treball, explica que “arribant al 1939 arribem on havien arribat els altres llibres d’Història de Sitges, però fent-ho avui hem actualitzat i enriquit els continguts”. Marzal comenta que “per exemple, hem pogut introduir els principis del turisme i part de la història cultural, amb la vida associativa, teatral, esportiva o castellera”. El següent volum ja entrarà en els anys de règim franquista, ja que començarà a partir de 1939.
En el llibre que es presenta aquest dimecres hi ha participat 11 autors, que s’han repartit els diversos capítols atenent a les seves especialitats. La primera part l’obre la historiadora Àngels Parés, amb una bibliografia comentada sobre l’època contemporània. La mateixa Àngels Parés i Ricard Conesa són coautors de la part titulada “Els fets històrics i el govern local”.
Antoni Tintoré s’encarrega d’abordar la població i l’activitat econòmica i David Jou i Andreu escriu el capítol de “La marina de Sitges i els americanos”.
Josep Maria Matas aporta el seu coneixement sobre “Els estiuejants i els inicis del turisme”, mentre que Xavier Mingorance ha estudiat “El llegat urbanístic, arquitectònic i artístic” de la vila. Des del nucli de Garraf, Rafael Mateos Ayza s’endinsa en la temàtica de “Garraf, la plana de Campdàsens i les rodalies”. A continuació, Àngels Parés s’encarrega d’analitzar Vallcarca, com a vall, com a fàbrica i com a colònia de treballadors (entre 1903 i 1939).
Froilan Franco, com investigador especialitzat en l’educació a Sitges, ha redactat el capítol “L’escola a Sitges”, mentre que Montserrat Esquerda és la responsable de l’apartat dedicat a “Les lletres”. Tanca el volum “La festa i la vida cultural i associativa”, obra de Miquel Marzal i Josep Milan.
PUBLICITAT
PUBLICITAT