EL MODERNISME
04-12-2013 22:15
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’any Folch i Torres deixa una obra de notable valor per a la història cultural de la museografia catalana: el llibre El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme, que aplega escrits del qui va ser l’artífex de la conversió en museu públic, l’any 1933, l’antiga casa taller de Santiago Rusiñol. El llibre recull l’avançada visió a la museografia que va tenir Folch i Torres i exposa estudis entorn la seva obra i el paper crucial que va tenir en la Catalunya cultural de la primera meitat del segle XX. El llibre es presentarà el proper dimarts, 10 de desembre, durant l’acte en què Sitges homenatjarà Joaquim Folch i Torres coincidint amb el cinquantenari de la seva mort.
El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme serà l’herència de l’Any Folch i Torres, que durant els dos darrers mesos ha reunit una desena d’activitats en diferents punts del país. Un dels actes de major relleu de la celebració és el que es farà dimarts a Sitges i, per aquest motiu, ha estat triat per a presentar el llibre editat per Curbet Edicions.
La directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, n’ha tingut cura de l’edició i n’ha elaborat l’estudi introductori. La professora Mercè Vidal i Jansà, comissària de l’Any Folch i Torres, ha redactat l’estudi “Joaquim Folch i Torres, l’intel·lectual actiu i compromès amb el seu temps: el museògraf”, també inclòs en l’obra.
El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme, a més de l’estudi de l’obra i l’herència de Joaquim Folch i Torres, aplega catorze articles sobre patrimoni centrats en el Cau Ferrat i Sitges que, des del 1912, va elaborar el mateix Folch i Torres. Es tracta de treballs que mostren el programa que va dur a terme per a convertir en museu públic la casa-taller que Rusiñol va llegar, a la seva mort, al poble de Sitges. En aquests articles, Folch i Torres exposa els seus plantejaments per a l’organització del Cau en museu i de quina manera va adaptar les diferents col·leccions de Santiago Rusiñol (pintura del Modernisme, peces i mobiliari medievals, ferro forjat…) per a exposar-les al públic. Aquest apartat inclou altres treballs de Folch i Torres al Cau, com la col·lecció de Marineria de Roig i Raventós, el paper de les dues obres del Greco o la creació del nou Museu Maricel.
Entre els articles seleccionats n’hi ha d’altres d’interès accentuat per al patrimoni de Sitges i que també porten la firma de Folch i Torres, com els que va efectuar sobre el monument al Greco impulsat per Rusiñol el 1898. El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme també deixa constància de la inauguració del Cau Ferrat el 1933.
Joaquim Folch i Torres
Ferm defensor i clar exponent del Noucentisme a Catalunya, l’historiador, crític i museòleg Joaquim Folch i Torres (1886-1963) va destacar des de ben aviat per la seva visió moderna i avançada de la museografia. Va ser l’impulsor de la primera metodització catalogràfica de les obres d’art catalanes i, convençut que el catalanisme també havia de tenir visió d’Estat en l’àmbit cultural, va promoure i liderar el Pla de Museus de Catalunya, que va culminar amb la creació del Museu d’Art de Catalunya, el salvament dels murals romànics del Pirineu i la protecció de les obres d’art catalanes durant la Guerra Civil. El seu paper en la conversió del Cau Ferrat en museu públic, un cop Santiago Rusiñol el va llegar al poble de Sitges, va resultar fonamental.
PUBLICITAT
PUBLICITAT