Vegueria del Penedès

RECORD A FOLCH I TORRES

Sitges homenatja Folch i Torres


Redacció Sitges

11-12-2013 10:31

L’acte d’homenatge a Folch i Torres ressalta el seu paper en l’obertura del Cau Ferrat i la salvaguarda del patrimoni català

Museus de Sitges. Sitges homenatja Folch i Torres

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Joaquim Folch i Torres va rebre ahir dimarts l’homenatge de Sitges, que li haurà d’estar agraït permanentment per la conversió ordenada i coherent de l’antiga casa-taller de Santiago Rusiñol en museu públic, ara fa 80 anys. L’acte –celebrat al Saló d’Or del Palau de Maricel i presidit per l’alcalde, Miquel Forns– tancava el cercle obert el març de 2011 amb la concessió de la distinció de Fill Adoptiu, que va efectuar l’Ajuntament. Amb aquesta decisió es complia l’acord municipal del 9 de juliol de 1936 per a distingir com a Fill Adoptiu qui havia pilotat la conversió del Cau Ferrat en museu públic. La guerra civil i, posteriorment, la dictadura franquista, n’havien avortat l’acte.

Totes les intervencions de l’homenatge de dimarts van coincidir a remarcar dos aspectes: el paper crucial de Folch i Torres per situar el Cau Ferrat com “un focus de dinamització artística en la Catalunya dels anys trenta” –com va subratllar Vinyet Panyella– i en la seva valuosa i determinant contribució a la salvaguarda del patrimoni català, especialment protegint i evitant la fugida de les pintures romàniques de les valls del Pirineu a col·leccions privades, així com en el disseny d’una política museística completa en els flamants museus de Barcelona.

Miquel Forns va destacar que “Sitges tenia un deute històric amb Folch i Torres: ell va posar en valor la casa-taller de Rusiñol convertida en museu”. En termes similars es va expressar la regidora de Cultura, Mireia Rossell: “el nostre patrimoni local i nacional no seria el què és sense la seva aportació”.

La directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, va definir Folch i Torres com un “home noucentista, al servei de Catalunya, que va tenir un paper clau en la museografia del nostre país”. La comissària de l’Any Folch i Torres, Mercè Vidal, va incidir en la visió que va tenir per “deixar i mostrar museogràficament el Cau Ferrat, tal com Rusiñol el va idear”.

Durant l’acte, es va projectar un documental sobre el paper de Folch i Torres en la protecció del patrimoni artístic català i es va presentar el llibre El Cau Ferrat i la museïtzació del modernisme (Curbet Edicions), que recull els articles que va realitzar el mateix Folch i Torres entre 1912 i 1956 sobre el Cau, Maricel, Santiago Rusiñol i les seves col·leccions.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.