Vegueria del Penedès

PATROMONI FESTIU

Sitges busca la declaració de les seves festes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat


Redacció Sitges

02-01-2014 11:49

L’Ajuntament impulsa La Festa és Riquesa, Pla d'acció per a la valoració del Patrimoni Festiu de Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’últim ple municipal va aprovar per unanimitat la creació del La Festa és Riquesa, Pla d'acció per a la valoració del Patrimoni Festiu de Sitges. Una eina que té com a objectiu final la presentació d’un expedient per a què la UNESCO declari la Moixiganga, o bé el conjunt de la Festa Major, Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El Pla vol aprofundir en altres aspectes i durant el seu desenvolupament preveu la catalogació d'aquells elements materials i immaterials de les festes locals; la creació d’una publicació digital; la realització del Centre d’Interpretació del Patrimoni Festiu de Sitges i la constitució del Consell del Patrimoni Festiu. Però més enllà de la Festa Major el Pla d’Acció de Festes es manté obert a ampliar-se sobre altres manifestacions de les tradicions sitgetanes. El regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall ha explicat que “tot i que el Pla treballarà al llarg de 2014 per assolir aquests objectius entorn a la Festa Major, es manté obert per a la incorporació d’altres festes com el Corpus o, més endavant, el Carnaval. El que ara és més important és que aquest projecte servirà per posar en valor el patrimoni festiu de Sitges i posicionar la imatge exterior que es dóna de les nostres festes”.

En la línia de treball inicial, la referent a la Festa Major, el Pla servirà per a la catalogació de tots els elements que la conformen a partir de fitxes actualitzades, que definiran el Patrimoni Festiu. Un cop realitzada aquesta tasca de recerca es demanarà la catalogació a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya per al reconeixement i protecció dels diferents elements amb la declaració de Patrimoni d’Interès Nacional, si escau. Aquest tràmit permetrà l’elaboració d’un catàleg local i la possibilitat de presentar un expedient a la UNESCO per a què declari la Festa Major de Sitges Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L’aprovació tant per part de la UNESCO com de la Generalitat permetrà tenir indexada la Festa Major d’una manera endreçada i poder optar a diferents ajudes i subvencions nacionals o internacionals. El Consorci del Patrimoni de Sitges participarà en la creació del catàleg, tot i que el projecte implica també a altres entitats com l’Agrupació de Balls Populars de Sitges. Joana Fort, és l’encarregada de la coordinació tècnica del Pla que, ha de passar per a totes aquestes etapes abans d’arribar a l’organisme internacional.

Les línies estratègiques del Pla contemplen a més la creació d’una publicació digital on es mostrarà tota la informació relaciona amb la Festa Major. La voluntat és crear un arxiu digitalitzat que aglutini informació, imatges i audiovisuals relacionats amb la celebració de Sant Bartomeu i Santa Tecla. També en l’àmbit de la difusió, el Pla preveu l’actualització de l’assignatura Sitges, on participarà activament la Regidoria d’Ensenyament. La vila va ser una de les primeres localitats catalanes en introduir una assignatura pròpia sobre les tradicions locals. Després d’anys de bagatge, el desenvolupament de La Festa és Riquesa, Pla d'acció per a la valoració del Patrimoni Festiu de Sitges, servirà per acabar de detallar les informacions que reben els escolars sitgetans sobre les tradicions i les festes.

Un altre dels objectius del Pla és la materialització del Centre d’Interpretació del Patrimoni Festiu de Sitges. Actualment una comissió aprovada en sessió plenària i presidida per Joan Duran n’està elaborant el projecte que defineix com ha de ser i quines funcions haurà de complir l’equipament.

Finalment, el Pla d’Acció de Festes preveu la creació del Consell del Patrimoni Festiu, un òrgan semi-executiu que s’encarregarà de l’actualització i el compliment del Protocol de Festa Major i resoldrà qüestions relacionades amb el Patrimoni Festiu. En aquest sentit, el Pla servirà per crear un document de bones pràctiques festives relacionades tant amb la conservació del patrimoni com amb l’actitud dels participants i del públic de la Festa. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.