Vegueria del Penedès

BIBLIOTEQUES DE VNG

Les Biblioteques de Vilanova se sumen al centenari de Pau Roig i Estradé


Redacció Vilanova i la Geltrú

20-01-2014 10:09

La Cardona Torrandell i la Joan Oliva exposen documents relacionats amb l'obra i la trajectòria del pintor vilanoví

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Divendres 24 de gener se celebra el centenari del naixement del pintor vilanoví Pau Roig i Estradé. Per aquest motiu, i amb la voluntat de difondre i promoure la seva obra i la seva trajectòria, les Biblioteques de VNG exposaran durant els mesos de gener i febrer, fins al dia 17, els diferents documents de què disposen.

A banda d'alguns articles apareguts en revistes com 'Reembres' o 'Foment Vilanoví', alguns dels documents que es poden destacar són:

-  De Vilanova al Pic d'Aneto, obra de Magí Mestres Estradé, amb pròleg de M. Bultó Font i dibuixos de Roig i Estradé que ens apropa a l'epopeia d'un vilanoví al primer quart del segle XX

- Masies del Garraf 1 (1998), 2 (200) i 3 (2008), famosos reculls gràfics d'un passat tan arrelat a la nostra terra com el de les masies

- Territoris pictòrics. Testimoni de les diferents contrades de la comarca pintades pel deixeble de Joaquim Mir

- Pau Roig i Estradé: 1914-1994, retrat obra de Joan Callejón i Cabrera amb la col·laboració de Francesc de P. Mestres i Soler que repassa la trajectòria d'un dels més eficients conservadors de l'imaginari local

Tot això es complementarà, en el cas de la biblioteca Joan Oliva i Milà, amb documents provinents dels fons de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i amb fotografies de l'Arxiu Comarcal del Garraf.

Pau Roig i Estradé (Vilanova i la Geltrú, 24 de gener de 1914 - 24 d'octubre de 1994) va quedar orfe de molt jove i fou acollit per una tia seva. De petit ja manifestà certa afició pel dibuix. Assistí a l'escola pública del mestre Vicente Sorni i, juntament amb altres dos condeixebles, elaboraren la revista Fortitud, que contenia textos i dibuixos. L'única formació artística que va rebre Roig i Estradé fou entre 1929 i 1934 a l'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova, on Alexandre de Cabanyes oferia unes classes nocturnes. A més a més, a banda de treballar en el negoci familiar quan podia aprofitava per passar el temps lliure a casa de Joaquim Mir, acompanyant l'artista mentre pintava. Mobilitzat l'any 1937 per incorporar-se al front, allà conegué altres paisatges que aprofità per dibuixar al seu pas: València, Ciutat Real... En tornar de la guerra es començà a relacionar amb Enric C. Ricart, qui l'ajudà a consolidar les seves idees estètiques.

Va exposar diversos cops a Barcelona (1941, 1943, 1944), a Vilanova i la Geltrú (municipi on es troba bona part de la seva obra: a la Sala de Comissions de l'Ajuntament o a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, entre d'altres), a Madrid (l'any 1952 fou seleccionat i prengué part en l'exposició Nacional de Belles Arts de Madrid), etc. La seva obra es caracteritza per una dedicació i aprofundiment constant en el paisatge, freqüentment limitat a Vilanova i el seu paisatge, així com a la seva comarca.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.