EL FAR
30-04-2014 10:43
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Fa unes setmanes se signava el conveni amb la família de Francesc Roig Toqués per la cessió de la col·lecció del Museu de Curiositats Marineres amb l'objectiu que formi part del projecte museístic El Far. Aquest espai es destinarà els propers mesos a acollir i exhibir el patrimoni mariner de Vilanova, del que formaran part les dues col·leccions marineres de la ciutat: la col·lecció Roig Toqués i la de l'Associació del Museu del Mar.
Amb aquest objectiu aquest matí s'han signat el conveni de col·laboració entre l'associació Museu del Mar i l'Ajuntament de VNG i el contracte per la cessió en dipòsit de la col·lecció del Museu a l'Ajuntament.
Marijó Riba, regidora de Cultura, s'ha mostrat molt satisfeta perquè "el lloc és esplèndid, i servirà per crear dins el recinte del Far de Sant Cristòfol un espai museístic permanent que posarà en valor la tradició i vinculació de la ciutat amb el mar".
Josep Ayza, president de l'Associació del Museu del Mar, ha destacat que amb la signatura del conveni, "després de més de 30 anys, de la il·lusió hem passat a la realitat. Volem agrair a l'Ajuntament que es pugui fer aquest traspàs, que es pugui oficialitzar el Museu del Mar. Una col·lecció que, juntament amb la del Museu Roig Toqués, serà un referent de la història de la platja de Vilanova. Perquè un poble sense història es un poble que va coix, i perquè la història de la platja de Vilanova s'ha d'explicar, amb totes les seves vivències socials, polítiques, i també les seves tragèdies".
L'Associació Museu de Mar és propietària d'una col·lecció d'objectes etnogràfica, arqueològica, paleontològica, de pintura, d'arts de pesca i costums populars del Barri de Mar de Vilanova i la Geltrú. Amb aquest conveni cedeix, per un termini de vint-i-cinc anys i en règim de dipòsit, part de la col·lecció, que l'Ajuntament seleccionarà per al projecte museístic El Far. La part de la col·lecció que no s'exposi en el museu s'emmagatzemarà en un espai municipal. L'Ajuntament completarà l'inventari de la col·lecció, i restaurarà si és necessari les peces seleccionades per formar part del discurs museogràfic.
La col·lecció inclou peces úniques, com el bot de salvament Víctor Rojas, que continuarà presidint l'espai, ja que és l'únic dels tres bots salvavides d'aquest tipus que es conserven a Catalunya que manté l'estructura original. Considerant el seu actual estat de conservació, l'Ajuntament demanarà assessorament científic i tècnic al Centre de Restauració de Béns mobles de la Generalitat de Catalunya per restaurar-lo.
Un cop signat el conveni, l'Ajuntament tramitarà i executarà el projecte de rehabilitació de l'espai. Es preveu que les obres comencin el mes de juliol per adequar l'espai per convertir-lo en el Centre de Visitants i d'Interpretació del Far, que vol posar a l'abast de la ciutadania la història marinera de la ciutat.
El projecte del Far es finançarà a través d'una subvenció del fons europeu FEDER i del Pla d'Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, el PUOSC.
PUBLICITAT
PUBLICITAT