Vegueria del Penedès

PROTECCIÓ CIVIL

Voluntaris al servei de la seguretat ciutadana


Redacció Vilanova i la Geltrú

16-09-2014 21:13

Professionals de diferents àmbits integren les agrupacions locals de Protecció Civil, una fórmula per reforçar la seguretat dels grans actes a través del voluntariat

Protecció Civil VNG. Imatges de l'Agrupació de Protecció Civil de Vilanova i la Geltrú

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Una vuitantena d'associacions locals i comarcals de voluntaris de Protecció Civil dibuixen el mapa català amb equips de professionals de diferents àmbits disposats a invertir el seu temps lliure en la seguretat de la ciutadania. No són policies, ni agents de seguretat, la seva feina és la d'intermediaris entre el ciutadà i la resta de cossos de seguretat. Són la resposta ràpida en els grans esdeveniments.

Vilanova i la Geltrú compta amb una d'aquestes agrupacions de voluntaris des de fa dos anys, tot i que l'embrió d'aquest equip va sorgir de la celebració dels Special Olympics. Una vintena de voluntaris integren actualment l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vilanova i la Geltrú, que treballa de forma coordinada amb l'Ajuntament. Les seves competències són limitades, però el seu paper és clau en la preservació de la seguretat en cites com la festa major, el carnaval i altres actes amb gran aglomeracions de persones.

Amb un perfil molt divers, que inclou des de professionals tècnics fins a metges, els voluntaris han rebut formació per part de la policia local i els bombers de la ciutat i han seguit el curs de Protecció Civil on s'aborden matèries com la psicologia, els plans d'autoprotecció i els primers auxilis.

L'associació local es consolida poc a poc i es financia gràcies a l'ajut municipal i la contractació de l'equip per festes i actes privats. En aquests casos, els voluntaris no cobren, però els diners que ingressen pel servei els inverteixen en la compra de material i equipament.

Raúl Castillo és un dels voluntaris vilanovins la professió del qual no té res a veure amb la seguretat. Castillo explica que "sempre m'ha agradat el voluntariat, la satisfacció personal de fer un servei sense rebre res a canvi". En la mateixa línia s'expressa un altre dels membres de l'Associació de Protecció Civil, Kenny Hertenstein, que va començar a col.laborar amb els voluntaris d'una altra població fins que es va constituir l'entitat vilanovina. Per Rufino Herrera, que també va iniciar-se en la Protecció Civil a través de l'associació de Vilafranca del Penedès, aquesta feina representa "ajudar als altres" i implica una gran dosi de "vocació": "fa deu anys que soc voluntari de Protecció Civil, m'agrada aquesta feina i el que significa".

L'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vilanova i la Geltrú és centre formador de voluntaris, pel que aquelles persones interessades a sumar-se a l'equip poden demanar la informació directament a l'entitat. El perfil professional del voluntari no importa, però el que sí qeu es demana és que el voluntari no tingui antecedents penals i que tingui "implicació i motivació".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.