Vegueria del Penedès

EFECTES DE LA CRISI

El 'boom' d'acadèmies d'anglès es fa amb Vilafranca


Roger Vives Vilafranca del Penedès

18-09-2014 19:17

El que realment ha motivat la presència de noves acadèmies és la demanda de gent adulta que vol formar-se

Roger Vives. Una de les acadèmies més noves de Vilafranca, situada al barri La Girada

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

En una època en què s’ha tornat una constant l’aparició i desaparició d’empreses, un sector que es mostra consolidat a l’alça és el de l’ensenyament d’idiomes, principalment d’anglès. I és que la capital de l’Alt Penedès, ha viscut els darrers anys un increment d’aquest tipus estudis. Actualment a Vilafranca, a banda d’escoles i instituts, hi ha fins a 22 centres que ofereixen estudiar idiomes: 20 d’ells presenten, com a mínim, la opció de l’anglès (i la meitat, deu, de manera exclusiva), mentre que un es dedica únicament al francès i un altre, en català.
Històricament, la majoria dels alumnes que estudiaven idiomes més enllà de l’ensenyament obligatori eren els que ho usaven, precisament, per complementar i aprofundir el que aprenien a l’aula. Era doncs, un complement a l’activitat quotidiana escolar.

A dia d’avui, si bé aquesta demanda segueix vigent i creixent, el que realment ha motivat la presència de noves acadèmies és la demanda de gent adulta que vol formar-se. Aquest perfil d’estudiant sempre ha existit, però ara és quan més ha augmentat numèricament. El principal motiu no és cap altre que la necessitat de trobar feina. Les empreses que tenen vacants per cobrir entre les seves plantilles reben multitud de currículums, dels quals els que més possibilitats poden tenir d’aconseguir el lloc de treball, a banda de complir amb els requisits pràctics fonamentals de cada professió, són els candidats que presenten un major coneixement d’idiomes.

Amb tot, en ser l’anglès la principal llengua de comunicació internacional, és la que ha provocat un increment de centres que, a banda de Vilafranca, es reprodueix de manera molt similar a la resta del territori català. De fet, a la societat ja es percep pràcticament com un fet fonamental saber anglès per poder optar a qualsevol tipus de feina mínimament qualificada.

Bona part dels emprenedors que s’han dedicat a obrir aquestes acadèmies han tingut experiència prèvia com a docents en d’altres ja existents i, ara, veient les possibilitats del sector i coneixent el tipus de demanda que tindran, han fet el salt en solitari per començar una nova aventura.

La situació actual contrasta amb la viscuda fa 12 anys, quan el nombre d’acadèmies d’anglès era molt més reduït i, a més, la seva reputació va veure’s tacada pel tancament a escala general de diverses franquícies per fallida econòmica i que va deixar els seus alumnes sense poder assistir a les classes per les que s’havien matriculat.

El desencadenant d’aquesta crisi va començar amb Opening English School i en va arrastrar diverses més com Brighton, Cambridge, Oxford i Wall Street Institute. Precisament Opening tenia una de les seves seus a Vilafranca, on l’afluència d’estudiants responia majoritàriament al perfil adult que tant sol•licita les classes avui en dia.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.