ARA ÉS L'HORA
07-10-2014 21:16
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
La Unió Empresarial del Penedès (UEP) s’ha adherit a la plataforma Ara és l’hora que promou una reforma horària per fer possible la conciliació de la vida laboral amb la vida personal i familiar i, sobretot, amb la vida social. La UEP és la primera entitat penedesenca que se suma a aquesta iniciativa.
Ara és l’hora és una iniciativa popular que pretén fomentar el diàleg, la conversa i la reflexió amb l’objectiu de generar un consens ampli social i polític que permeti presentar estratègies concretes de transformació reals en matèria de polítiques del temps al Parlament de Catalunya, a la Generalitat i als governs locals. L’objectiu és trencar amb l’herència del “desarrollismo” imposat pel franquisme i equiparar els horaris laborals als dels països més avançats.
A gairebé tot Europa, l'horari laboral és de 9 a 5, parant un màxim d'una hora per dinar a meitat de la jornada. A l'Estat espanyol –i a Catalunya també-, però, és habitual que els treballadors s’aturin dues hores per dinar i que les seves jornades s'allarguin fins a les 7 o les 8 del vespre. El resultat és que els catalans i espanyols el 2011 van treballar una mitjana de 277 hores més que els alemanys, segons dades de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) a partir d'estadístiques de l'OCDE, que situen la mitjana d'hores treballades a l'Estat espanyol durant el 2011 en 1.690 hores, davant les 1.413 hores d'Alemanya. També treballem més que la mitjana de Finlàndia, Suècia, Regne Unit o Àustria. Però tot i treballar més hores i allargar més la jornada laboral, la productivitat no és més gran que en cap d'aquests països. Al contrari, tot fa pensar que la productivitat és inversament proporcional a la durada de la jornada.
Diferents estudis acrediten que la implantació de la jornada continuada, com ja fan moltes empreses exclusivament a l'estiu, augmenta la motivació, redueix l'estrès, estimula l'optimització del temps i ensenya als empleats a planificar. I, en conseqüència i com argumentari més important per a les organitzacions, eleva la productivitat i rendibilitat, relacionades amb el cost i el temps respectivament.
En aquest sentit, la Unió Empresarial del Penedès ha decidit adherir-se a aquesta plataforma i liderar al Penedès la divulgació i implantació d’aquesta reforma horària, convençuda que no només contribueix a millorar les condicions de vida de les persones sinó que aporta també un major grau de productivitat i competitivitat per a les empreses.
PUBLICITAT
PUBLICITAT