Vegueria del Penedès

GRUP D'ESTUDIS CUNITENC

Localitzen informació sobre el canó del passeig Marítim de Cunit


Redacció Cunit

19-12-2014 0:53

Es tracta del canó naval anglés del segle XVIII que podria tractar-se d’una peça del Rei Guillem o del Rei Jordi

Ajuntament de Cunit. Localitzen informació sobre el canó del passeig Marítim de Cunit

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’Ajuntament de Cunit, des de la regidoria de Turisme i Patrimoni, conjuntament amb el grup d’estudis Delmacio de Conito continuen amb la tasca d’aprofundiment de la història local. En aquesta ocasió, el grup d’estudis cunitenc ha obtingut informació sobre un dels elements patrimonial més característics del Passeig Marítim de Cunit.

De la primera investigació es conclou que aquesta peça  es tracta del canó naval del segle XVIII i que va ser un obsequi del comandant cap de la zona a primers dels anys 80 a l’ aleshores president del desaparegut Club Nàutic de Cunit.

Per les marques trobades i l’any que hi consta gravat (1833) fan pensar al grup d’estudis cunitenc que es tracta d’un canó anglès, perquè hi ha una referència als pounds anglesos, tot i que no està clar. En concret només es distingeix la R de ‘Rex’ per la qual cosa, esbrinant la segona inicial es podria datar amb més precisió. Segons la inscripció en llatí podria tractar-se d’una peça del Rei Guillem o del Rei Jordi.

Aquesta investigació ha comptat amb la col•laboració de Francesc Xavier Hernández, catedràtic d’Història i especialista en història militar, i del cap de patrulla de Salvament Marítim de la zona, Ángel Vizcaya.

El canó està situat al Passeig Marítim a l’alçada de l’Av Juli Cèsar justament davant d’on hi havia el Club Nàutic de Cunit fins el mes de novembre de l’any 2003.

D’altra banda, el grup d’estudis cunitencs Delmacio de Conito continua posant de relleu nous episodis de la història local ara en l’àmbit de la pagesia local. Han localitzat informació del segle XVI amb el nom dels pagesos propietaris de terres al terme de Cunit, integrat en el municipi de Cubelles en aquella època.

Tota la relació apareix en el Capbreu de 1593, que va ser encarregat pel noble Joan d’Icard, senyor del Castell de Cubelles i quadres de Cunit, Segur, Gallifa i Vilanova. El manuscrit forma part  de l’Arxiu Històric de Vilafranca del Penedès dipositat actualment a l’Arxiu Comcal de l’Alt Penedès. Tota la informació sobre Cunit continguda en uns 20 fulls, serà analitzada properament per Delmacio de Conito.

Jaume Casañas, regidor de Turisme i Patrimoni, valora de nou “la feina feta pel grup d’estudis Delmacio de Conito en benefici de la recuperació de la historia local i també de la memòria col•lectiva del municipi. Qualsevol troballa és una gran noticia que ens permet continuar  escrivint la nostra historia de poble. Les arrels són la base de la identitat com a municipi i de totes les persones que sentim i que som Cunit”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.