DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

BALLS POPULARS

El ball de bastons de Ribes estrena una nova dansa amb la melodia de Manuel Rius


Lídia Raventós Sant Pere de Ribes

13-01-2015 12:28

El ball ha estat coreografiat per la Colla Gran i es titula “El carrer Nou”

Lídia Raventós. La Colla Gran estrenant “El carrer Nou”

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El passat diumenge 11 de gener, la Colla Gran va fer la presentació d’una nova dansa del ball de bastons de Ribes que porta per nom “El carrer Nou” i que es balla amb una melodia del compositor de música popular, Manuel Rius i Ramos.

Rius va composar aquesta melodia expressament pel ball de bastons de Ribes. La dansa s’ha coreografiat a partir de figures pròpies i tradicionals del ball de bastons de Ribes per tal que faci joc amb la resta de danses locals i que sigui fàcil de popularitzar entre les altres colles del poble.

L’acte va ser conduït per Gerard Coll i va contar amb les intervencions de la Coordinadora de Colles de Balls de Bastons de Catalunya, Marian Sadurní, l’historiador Josep Miret, que va explicar la història del naixement i el creixement del carrer Nou, el musicòleg Esteve Molero, que va parlar del compositor Manuel Rius i de les seves cançons. Finalment, també va intervenir l’alcalde de Sant Pere de Ribes, Lluís Giralt, que va fer esment de la cultura popular ribetana i de la importància de trobar l’equilibri entre la tradició i la innovació per tal que la cultura segueixi viva sense perdre les seves arrels.

L’acte va concloure amb la ballada de la Colla Gran de la nova dansa al llarg del carrer Nou i amb un pica-pica per tots els assistents. A la pàgina web de la colla es poden trobar els vídeos i l’explicació del nou ball per tal que les altres colles el puguin aprendre.

El mestre Rius

Manuel Rius i Ramos (Ginestar, 1923 - Sant Pere de Ribes, 3 de juny de 2004) fou autor d'innombrables sardanes i de populars melodies per a gralla.

Va aprendre solfeig i a tocar el saxòfon i el clarinet de ben jove, alhora que exercia de pagès. El 1959 es va traslladar a viure a Sitges, on va entrar a la Cobla Sitgetana com a flabiolaire i va participar en diverses colles de grallers. El 1979 va venir a viure a Ribes. Les seves peces per a gralla com El Gener, El Febrer i El Cap de Creu es compten entre les més populars i interpretades del repertori català.

La Colla Gran

La Colla Gran o d’Albert Roig va néixer en 1967 amb el nom de "petits bastoners ribetans" i des d’aleshores ha participat sense interrupció en totes les festes, fet que l'ha convertida en la colla amb la trajectòria més llarga del folklore ribetà. L'any 1982 va recuperar la ballada a les masies, perduda durant uns anys; l'any 2003 va elaborar el llibre "Ball de bastons a Ribes, festa, passió i tradició" (Arsys Editorial) i amb la col•laboració de diversos músics va restituir algunes melodies del ball perdudes des de la guerra. El programa de Televisió de Catalunya, Nydia, li va dedicar un reportatge. Des del respecte a la tradició, la colla ha portat a terme diverses innovacions en vestuari, indumentària i coreografia. Actualment és la colla veterana i incorpora balladors de colles més antigues i més noves. És una més de les moltes colles que fan popular el ball de bastons al poble.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.