Vegueria del Penedès

ELECCIONS MUNICIPALS 2015

L'Esquerra t'escolta


ERC Sitges Sitges

04-02-2015 18:15

Parlem d'educació i cultura amb Aurora Carbonell i Josep Bargalló

La intenció és escoltar els veïns sitgetans per tal de fer una candidatura i un programa creïble

Eix. Xerrada d'ERC amb Aurora Carbonell i Josep Bargalló

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Josep Bargalló recorda que va venir l'any 1999 a presentar l'Àngel Parés com a candidata en aquell moment. En aquell temps la gent no estava tan convençuda com ara del pas cap al sobiranisme d’una forma tan majoritària. Ara estem en un moment històric camí de la independència amb moltes incerteses que cal resoldre i atenent que res no és fàcil.

En aquest moment hi ha dues cites cabdals, en primer lloc les municipals i després al setembre cal decidir quin és el futur que volem per al  país. Les votacions municipals són les que ens prepararan per arribar bé a les catalanes. És molt important crear les estructures d'estat i l'educació és una estructura d'estat bàsica. El sistema educatiu depèn ara com ara de nosaltres.

Per fer la societat necessitem un sistema educatiu. L' escola fa imaginari col·lectiu, fa identitat. L'escola ha de ser inclusiva, formativa i un servei públic. L'Ajuntament té una eina d'inserció social molt important. La política educativa va molt més enllà d'utilitzar les parets de l'escola. Sitges té capacitats com a poble d'oferir una educació potent i té aptituds de ser un dels pobles més importants.

L'educació ha d'anar de la mà d'unes polítiques culturals. La cultura és un pilar econòmic i social perquè crea ciutadans lliures, gent que en funció de com es pot arribar a formar-se i participar de la societat. Necessiten d'un estat que les impulsi. El municipi també ha de generar aquesta cultura social. Si l'ajuntament vol ser líder, i vol construir una societat millor haurà d'esforçar-se molt. Ha de tenir en la cultura un pilar. Les identitats només les tens si te la reconeixen. Per tant Sitges ha de lluitar perquè Sitges sigui reconegut com a capital cultural. ERC te un projecte de país on la cultura és fonamental i per tant, la cultura és clau.

L'any 2004 quan ERC estava en el govern es va crear les oficines municipals d'educació. L'Ajuntament era el responsable de com cohesionar la societat en els municipis i les matriculacions. És llavors quan es fa el pacte municipal d'educació. Els Ajuntaments havien de fer lideratge. Les escoles no són només uns edificis que obren i tanquen, són espais de debat social i cultural.

La intervenció d'Aurora Carbonell es centra més en l'àmbit local. Explica la visió que en té esquerra i proposa temes a debatre. Des d'ERC Sitges entenem que la cultura, l'educació i el benestar social van units. És important coordinar el turisme amb la cultura perquè també tenen molts punts en comú. A Sitges falten molts equipaments culturals com per exemple una escola de música. Aquí Sitges hi ha molts artistes però en canvi no hi ha espais culturals on pugui aflorar tota aquesta creativitat. Tenim molt potencial però no tenim els mitjans. La cultura s'ha deixat de banda la cultura argumentant que hi ha coses més importants, però creiem que la cultura és molt important per a la cohesió social.

Intervé l'Andreu Bosch recalcant la idea de fer ciutadans lliures per a què sàpiguen què volen fer i cap a on volen anar. Conscients del llegat que els hi ve de generacions anteriors. Ell creu que durant molt de temps l'escola ha viscut allunyada de les institucions com l'Ajuntament. No només cal aconseguir nous equipaments sinó tenir clar què es vol fer amb els equipaments que ja tenim.

L'Eduard Carrillo intervé no sols com a President de la secció local sinó també com a docent. Exposa que l'administració local ha de liderar un projecte educatiu entenent l'educació com un procés formatiu al llarg de tota la vida. La formació cal entendre-la des d'un punt de vista global. Tots els agents socials han d'expressar les seves necessitats, i cal saber reconèixer i agafar les idees que aquests aporten i mantenir un diàleg permanent amb tots ells, per tal de liderar un projecte educatiu per a la vila, formulat de baix a dalt, per a després fer-lo realitat.

En Gonçal exposa que hi ha molta gent de parla castellana al poble i que cal saber incloure'ls en el model de l'escola catalana. Per tant cal aconseguir la col•laboració de la ciutadania perquè entenguin que el model es comú.

En Bargalló diu que no tenim un país mono- és a dir que no és un país homogeni, és un país molt cosmopolita, d'orígens molts diversos. On volem que cadascú tingui la identitat personal que vulgui però amb una  ciutadania que alhora estigui cohesionada. Formar part de la cultura catalana no és una obligació, és un dret.

La nostra és una cultura electiva. Les que existeixen segons aquest model, com ara la nostra, són les que fan que la gent se senti identificada perquè vol. I ens hem de sentir còmodes perquè segons ell, aquest tipus de cultura és l'única que subsistirà.

L'escola funciona i excel•leix si té dos èxits: l' educatiu i l'acadèmic. La política que es faci des de l'Ajuntament ha de solucionar el fracàs escolar. Són necessàries unes idees clares i amb unes polítiques clares a fer. La nostra ha de ser una escola equitativa, no una escola igual. L'escola equitativa reparteix perquè tots els nens puguin arribar a fer el mateix.

Secció local ERC Sitges

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.