Vegueria del Penedès

ÚS DELS EFLUENTS

Les aigües de rentat derivades de la producció de vi i oli es podran aprofitar com a fertilitzant


ACN Barcelona

08-09-2015 18:12

Un decret regularà l'aplicació al sòl dels efluents líquids i sòlids produïts als cellers i almàsseres de Catalunya

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret que regula l'aplicació al sòl dels efluents líquids i sòlids produïts als cellers i almàsseres de Catalunya, és a dir, dels residus resultants del processat de les olives per obtenir oli i del raïm per fer-ne vi. A partir d'ara, aquestes substàncies es podran utilitzar com a fertilitzant en terres de cultiu. La normativa reduirà els costos de gestió d'aquests efluents d'un nombre important de petites empreses -més de 500 cellers i més de 200 almàsseres-, que són una part fonamental del teixit econòmic i social en l'àmbit rural de tot Catalunya i, a més, simplificarà els tràmits administratius per a les empreses, segons ha indicat el Govern.

L'ús dels efluents s'ha de realitzar en unes condicions i amb uns mètodes que evitin els danys al sòl i a les aigües. El decret estableix les quantitats que es poden aplicar dels diferents efluents, les condicions, distàncies a respectar i èpoques d'aplicació, així com altres requisits tècnics en la seva gestió i seguiment de la seva aplicació que inclou un pla de controls.

Així, el decret estableix l'obligatorietat de disposar d'un sistema d'emmagatzematge suficient per garantir la correcta aplicació dels efluents líquids i fixa les mesures agronòmiques per al seu ús. Així, els efluents només podran aplicar-se en terres de conreu que, a més, no tinguin un pendent superior al 15%, a un mínim de 100 metres de nuclis urbans i lleres, i amb una freqüència màxima d'aplicació d'una vegada cada dos anys.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.