Vegueria del Penedès

CONFLICTE LABORAL

Els sindicats del sector del cava desconvoquen la vaga prevista per la campanya de Nadal


ACN/ Gemma Sánchez Sant Sadurní d'Anoia

27-11-2015 20:28

Els treballadors i les patronals arriben a un principi d'acord per renovar el conveni laboral

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Finalment no hi haurà vaga del sector del cava per la campanya de Nadal. Els sindicats han decidit desconvocar l'aturada anunciada, després d'haver arribat a un principi d'acord amb les patronals sobre el nou conveni laboral. Gairebé un any més tard d'haver iniciat les negociacions, aquest divendres les dues parts s'han trobat en una última i llarga reunió de gairebé cinc hores on han arribat a una entesa i han signat els punts bàsics de les condicions laborals dels propers tres anys. Un dels esculls principals fins ara era l'increment salarial, que treballadors i patronals han resolt acordant un increment de l'1'5% pel 2016, un 1% pel 2017 i apujar els salaris un 0,5% a partir del 31 de desembre del 2017.

El responsable del sector de Begudes de la Federació Agroalimentària de CCOO, Antonio Domínguez, ha atribuït part de l'acord a la pressió que suposava la convocatòria de vaga coincidint amb la campanya de Nadal. Així i tot, ha reconegut a l'ACN que ara els treballadors es senten "descansats". "Millor haver-nos estalviat aquest sacrifici", ha apuntat, en referència a la reducció de sous que hagués comportat l'aturada. Per aquest motiu, Domínguez ha fet una crida a "fer pinya per tirar el sector endavant i arribar bé a la campanya de Nadal".

A banda de l'increment salarial interanual, un altre dels punts que mantenia enrocats els sindicats era la creació d'un nou contracte de treball per a empleats novells. Finalment, sindicats i patronals –Institut del Cava i Pimecava- han acordat que els treballadors que s'incorporin per primer cop al sector cobraran el 82,5% del sou, i l'empresa es compromet a fer-los fixes en condicions estàndards després de dos anys. Si això no es produís, la companyia indemnitzarà el treballador retornant-li la part de sou retinguda per manca d'experiència.

Des de l'Institut del Cava, Pere Nin, membre de la direcció i responsable de les negociacions, ha aplaudit l'entesa per crear un contracte que s'ajusti a les capacitats d'una persona que s'incorpora al sector. "Recuperem la figura de l'aprenent", ha aclarit. Nin ha assegurat que el pacte en aquesta qüestió i en els increments salarials, demostra que "les posicions no estaven tant allunyades", i ha afirmat que el preacord s'ha pogut signar aquest divendres "a base de posar ganes i il·lusió".

Pere Nin ha reconegut que les dues parts han hagut de cedir, amb la voluntat de "no perdre per guanyar-hi tots". Entre altres qüestions, les patronals han hagut d'aparcar la regulació dels dies laborables pels treballadors contractats en període de verema. Segons ha explicat, la voluntat de l'Institut del Cava i Pimecava era que els treballadors veremessin de dilluns a diumenge, però finalment aquesta qüestió s'ha mantingut com estava -amb jornades de dilluns a divendres- i no s'ha inclòs al conveni. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.