Vegueria del Penedès

PROTOCOL D'ABORDATGE

Més de 280 casos de violència masclista detectats durant el 2015 a l'Alt Penedès


Redacció Vilafranca del Penedès

30-05-2016 17:28

La comarca estrena un nou protocol abordatge de la violència masclista que millora la coordinació entre els agents implicats

Presentació del nou protocol d'abordatge de la violència masclista a l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L'Alt Penedès ha estrenat un nou protocol que defineix el model d’intervenció i el marc de referència tècnic i metodològic de la coordinació interna i externa amb totes les institucions implicades en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les dones que viuen, han viscut o poden viure situacions de violència masclista. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les víctimes, dones i família, amb una intervenció integral i de qualitat.

El protocol es va presentar públicament el divendres 27 de maig, a l’auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès, amb l’assistència de representants polítics i tècnics de totes les institucions que hi han treballat. El protocol ha estat redactat per la Comissió per a l’Abordatge de la Violència Masclista de l’Alt Penedès, integrada per representants dels serveis socials del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, mossos d’esquadra, policies locals, Creu Roja i serveis sanitaris.

L’objectiu del protocol és millorar la coordinació entre els diferents serveis i agents de la comarca que intervenen en els casos de violència masclista, per tal d’unificar els criteris d’actuació, enfortir el treball en xarxa i millorar la qualitat de l’abordatge d’aquesta problemàtica tan complexa. En el protocol es concreten les competències de cada institució i servei i es defineixen les formalitats i la successió d’actes que han de seguir els i les professionals implicats per tal de garantir la prevenció, l’atenció eficaç i personalitzada i la recuperació de les dones que es troben en risc o en una situació de violència masclista.

Es tracta d’un instrument viu, obert a l’actualització periòdica per incorporar-hi millores o per adaptar-lo a les noves necessitats que puguin sorgir.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que “l’any 2015, a la comarca es van detectar més de 280 casos de violència masclista; d’aquests, la majoria van ser casos de violència psicològica, però 5 van demanar adoptar mesures d’allunyament per protegir la integritat de la dona”. En aquest sentit, “el protocol facilitarà la tasca de prevenció i farà que es pugui actuar més ràpidament i millor”.

Ramon Zaballa, tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Vilafranca, va parlar de “xifres decebedores per a una societat occidental” (13.000 casos i 50 dones mortes l’any 2015 a Catalunya) i va dir que “el protocol expressa el compromís de totes les institucions i serveis de fer front a aquest fet”.

Marta Jové, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat, ha explicat que “aquest document dóna compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i defineix i trasllada al territori el model d’intervenció i atenció a les dones”. Jové ha destacat que “el món local sempre ha estat el primer a donar resposta; per la qual cosa cal tenir en compte l’expertesa acumulada des dels ens locals”.

Finalment, Sílvia Casola, tècnica d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, va remarcat que “la violència masclista és una de les qüestions més difícils d’abordar des de l’Administració, perquè és un problema multidimensional i demana un abordatge pluridisciplinar; per tant, aquí el treball en xarxa és la clau”. Casola també va destacar que la violència masclista ha augmentat considerablement entre les persones joves i que per això el protocol ha incorporat els serveis d’emancipació juvenil a la xarxa.

L’acte de presentació va continuar amb una taula tècnica formada per representants dels principals serveis i institucions que participen en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació en els casos de violència masclista: serveis socials, advocacia, serveis d’informació i atenció a les dones, mossos d’esquadra, serveis sanitaris i Creu Roja. Cadascun va explicar en què consisteix la seva aportació i quins són els reptes més importants amb què s’enfronten. La presentació del Protocol Comarcal per a l’Abordatge de la Violència Masclista de l’Alt Penedès va finalitzar amb una xerrada del periodista Carles Capdevila.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.