Vegueria del Penedès

ESTUDI DE LA UOC

Més de la meitat de la població utilitza les biblioteques públiques


ACN Barcelona

01-07-2016 5:50

La mostra assenyala també que un 55% dels majors de 65 anys no utilitza aquests equipaments i que un terç dels enquestats no hi anirien mai

Imatge d'arxiu de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú. Biblioteques de VNG

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Més de la meitat de la població (55%) utilitza les biblioteques públiques i les valora molt positivament (8,3 sobre 10). Amb tot, un 45% de la població de més de 14 anys fa més d’un any que no hi ha anat. Són dades d’un estudi del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat i elaborat per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) arran d’una enquesta telefònica a 1.205 persones de més de 14 anys. L’estudi també destaca que més de la meitat dels majors de 65 anys no va a la biblioteca i que gairebé un terç dels consultats no hi anirien o no hi tornarien.

Més de la meitat del col·lectiu de no usuaris (54,6%) tenen estudis primaris o inferiors i la població de més de 65 anys és la més gran (22,2%) dintre d’aquest grup. Segons l’estudi, el perfil de no usuari és aquella persona que quan llegeix ho fa per oci, mai per obligació, i que en ocasions té dificultats per llegir.

Tampoc forma part de cap associació cultural o grup lligat a la cultura i té un consum cultural baix. Sobre el 31,3% de persones enquestades que diuen que no anirien mai a una biblioteca, la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, ha dit que “haurem de recórrer a accions perquè aquest col·lectiu canviï el xip”. Tot i això, Fenoll ha afirmat que el 55% de persones fidels a les biblioteques “ens situa a la franja mitja alta d’altres sistemes bibliotecaris com ara el de Finlàndia”.

Dintre del 55% de la població usuària de la biblioteca –que l’ha utilitzat almenys en un ocasió en el darrer any- , el 75,9% són persones d’entre els 15 i els 24 anys, majoritàriament són dones –un 59% enfront del 41% dels homes- i viuen en municipis grans., com ara Barcelona o Girona.

Sobre les persones que han deixat d’anar a les biblioteques, la franja d’edat més important se situa entre els 35 als 49 anys, viuen en ciutats, tenen feina i estudis superiors. Es tracta d’un grup, segons l’estudi de la UOC, amb un consum cultural alt i sofisticat, va al teatre i a concerts amb freqüència, és lector de llibres i revistes. També molts llibres a casa i accedeix a Internet i a xarxes social i llegeix llibres electrònics.

L’estudi que avui s’ha presentat a Barcelona s’emmarca dins del projecte LABO (Laboratoris d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes) de la UOC. A partir dels resultats d’aquest estudi, el Servei de Biblioteques de Catalunya desenvoluparà un pla d’accions per redibuixar o idear nous serveis per assolir un grau de penetració més alt entre la població.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.