Vegueria del Penedès

COMPRA DEL PALAUET

Cubelles té un forat negre anomenat Can Travé


Daniel Pérez Cubelles

04-08-2016 18:38

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Cubelles estava de festa, durant un dia es van obrir les portes d´una part dels Jardins neoclàssics del Palauet de Can Travé. La expectació es palpava a l'ambient, normal, per primer cop en moltíssims anys s'obria a la ciutadania un dels indrets més grans i alhora més desconeguts de la nostra vila.

Aquell dia, com centenars de cubellencs i cubellenques vaig apropar-me per donar un tomb pels jardins del Palauet; la meva curiositat pot ser era menor que la d'altres visitants. Volia tornar a trepitjar els camins envoltats de pins i escultures; sí, he dit tornar, no era la primera vegada que passejava per aquells bonics jardins. He de confessar que sóc un dels poquets privilegiats que ha vist quasi tots els racons d´aquest Palau, i no fa gaire d´això. La meva primera estada a Can Travé va ser al poc d'exercir com a regidor, la volia veure en primera persona; guiat per interessants explicacions de tècnics de l´ajuntament, i acompanyat de regidors i regidores de la passada legislatura i de l'actual, que com jo, no havien trepitjat mai aquell misteriós indret. Curiosament alguns dels regidors i regidores que van aprovar la compra tampoc l'havien vist.

Entrar a les dependències de Can Travé, es quedar-te bocabadat, et trasllades a un altre època de cop. El palau està ple de detalls artístics neoclàssics, antiguitats, col·leccions de tot tipus, llibres, habitacions amb passadissos secrets...etc. No hem d´oblidar que pertanyia a una de les famílies més riques de l´època, i Can Travé és la viva expressió de l'opulència i ostentació que feien els adinerats d'aquell temps.

La meva postura respecte a la compra de Can Travé sempre ha estat molt crítica, no he cregut mai en que aquesta adquisició fos prioritària, ni necessària, penso que Cubelles tenia i té altres problemes més importants on invertir els cabals públics. No m'he cansat de manifestar públicament que els pressupostos han de ser participatius, no podem deixar al marge d´aquestes decisions als cubellencs i cubellenques, si més no, almenys en les inversions més importants. Abans de comprar el Palauet, vaig reclamar que s'hauria d'haver consultat a la ciutadania, informar-la per a que tingués criteri propi dels pros i contres que tenia per al nostre municipi l'adquisició de Can Travé. Hi han molts aspectes que crec que són importantíssims, i que s´haurien d´haver posat en marxa abans de l'adquisició, com per exemple haver fet un un peritatge de la finca, un pla de viabilitat, explicar públicament la despesa que tindrà el manteniment i la rehabilitació, dir com amortitzarem l'adquisició, quins usos volem donar-li a l'espai, saber quins són els ingressos que deixa de percebre l'ajuntament al fer la compra, etc.

Tot feia pensar que es comprava una ganga, i per unanimitat l'anterior consistori va aprovar pagar 1'5 milions d'euros per tot el recinte de Can Travé i els objectes que hi havien a l'interior; el negoci del segle. Però no és or tot el que llueix, tècnics de l'ajuntament fa poquet han dit públicament, que per a que Can Travé pugui obrir les portes es necessita una inversió d'uns 3 milions d'euros, sense comptar amb el manteniment, així que ja
us podeu imaginar el tipus de reforma que necessita, i en quines condicions estructurals està; segons les últimes informacions tècniques prop del 90% de les bigues podrien estar afectades per tèrmits.

La crua realitat, és que actualment Can Travé sembla un forat negre a les arques municipals, s'empassa tots els diners que s'acosten, no té mai prou. Per desgràcia el temps consolida les meves crítiques, i dic desgràcia per que estem tractant amb diners públics, els quals no hem de malbaratar o gestionar de qualsevol forma, menys encara improvisadament. Tenim sobre la taula un pastís, ben gros, i ens agradi o no ens ho hem de menjar.

No estic disposat a que la ciutadania de Cubelles pagui aquesta ruïna, ara és quan hem d´actuar amb més seny i no precipitar-nos en les decisions; segur que no seran fàcils, ja que s´haurà de prioritzar en les inversions i recerca de diners. El poble no ha de posar ni un sol cèntim, i si fos així, s'hauran de depurar responsabilitats, i si cal, demanar als representants públics que van autoritzar alegrement la compra, a que posin de la seva butxaca els diners per rehabilitar Can Travé.

Daniel Pérez, regidor de Guanyem Cubelles

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.