Vegueria del Penedès

SALUT LABORAL

Una sentència judicial admet que l'exposició a l'amiant també és causant de càncer d'esòfag


ACN Castelldefels

07-11-2016 17:00

La resolució obliga la Seguretat Social a admetre l'origen professional de la malaltia

Una sentència judicial admet que l'exposició a l'amiant també és causant de càncer d'esòfag. CGT

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Jutjat Social número 3 de Barcelona ha dictat una innovadora sentència que admet l'origen professional del càncer d'esòfag del que va morir un treballador de la fàbrica Rocalla de Castelldefels (Baix Llobregat) l'any 2014 després de 20 anys treballant en la fabricació de fibrociment, barreja de ciment pòrtland i aminat. Tot i que aquest tipus de càncer no és una de les malalties incloses al barem de malalties professionals derivades de l'exposició a l'aminat, la sentència conclou que aquest no és motiu suficient per desestimar l'origen laboral de la malaltia ja que existeix "evidència científica" que vincula l'amiant amb formes diverses de càncer, entre ells el d'esòfag. Per tot això, la sentència obliga l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a admetre l'origen laboral de la malaltia i a incrementar conseqüentment l'import de la pensió de viduïtat de la seva parella al 52% de la base reguladora de 16.245 euros anuals.

La sentència recorda que la Recomanació de la Comissió Europea 20003/70 CE, de 19 de setembre de 2003, insta a prendre en consideració "els coneixements actuals i els criteris científics contrastats per considerar si s'ha de considerar o no una determinada patologia com a malaltia professional" i, per tant, "ja no es pot dir que si una malaltia concreta no està en el llistat de malalties professionals no ho és". En aquest cas, considera de forma addicional la sentència, que la vinculació de la patologia amb l'amiant en el cas del treballador finat és més que evident atès que des de 2012 tenia reconeguda la situació d'incapacitat permanent total per a la professió habitual per una asbestosi causada per l'amiant.

Per a Àlex Tisminetzky, advocat del Col·lectiu Ronda responsable de la sentència, aquesta resolució resulta "especialment transcendent i innovadora, doncs contribueix a superar les limitacions del barem de malalties professionals que, sovint, es fa servir com si es tractés d'una eina completament exhaustiva i infal·lible tot i que el seu criteri es veu sobrepassat en moltes ocasions per les evidències científiques i mèdiques".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.