Vegueria del Penedès

PATRIMONI INDUSTRIAL

Neix l'Associació per la preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders


Redacció El Vendrell

02-02-2017 9:44

El col·lectiu vol fer difusió de la seva història i del seu patrimoni i crear un centre d’interpretació de la vida en una colònia ferroviària

Neix l'Associació per la preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El passat diumenge 29 de gener, es va realitzar l’assemblea fundacional de la nova Associació per la preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders. Amb la creació d’aquesta nova associació es dissoldrà la comissió per la preservació del barri Ferroviari de Sant Vicenç de Calders, que formava part de l’Associació Familiar Ferroviària (AFF), ja que considerem que els fins a aconseguir van més enllà de la lluita veïnal.

L’associació neix amb diversos objectius pels quals treballar: en primer lloc, preservar la colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders fent difusió de la seva història i del seu patrimoni, tant a nivell de conjunt arquitectònic i industrial com a nivell social. Per a aconseguir-ho, reclamarem a l’Ajuntament del Vendrell que la colònia sigui declarada Bé d’Interès Cultural i Local (BECIL) i crearem un centre d’interpretació de la vida en una colònia ferroviària.

Aquesta colònia és un conjunt únic a Catalunya i es troba en un estat de conservació acceptable malgrat que el seu manteniment en les darreres dècades ha estat deficient. Es va començar a construir el 1906 per allotjar el personal que treballava a l’important nus ferroviari. L’any 2016 vam commemorar el 110 anys de la construcció del primer edifici de vivendes.

Tot i que actualment, hi ha vivendes buides, als anys 60 va arribar a tenir més de 300 habitants. Era una colònia que comptava amb els serveis bàsics (escola, consultori mèdic, botiga, bar, església...), donat que durant molts anys va estar molt aïllat de la resta de nuclis habitats.

Des de bon principi, el barri va comptar amb una vida associativa activa, l’actual AFF n’és un exemple, amb els seus quasi 40 anys d’història: "Pensem que ja que afortunadament, aquest ric patrimoni, industrial i social, ha arribat fins als nostres dies cal posar-lo en valor, conservant-lo i donant-lo a conèixer, doncs forma part de la història del nostre país".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.