Vegueria del Penedès

RECUPERACIÓ

El Ball de Diables del Vendrell presenta la rèplica del ceptrot noucentista


Redacció El Vendrell

27-02-2017 10:22

Malgrat la falta d'il·lustracions, el ball de diables ha intentat reproduir la rèplica el més exacte possible, tal com s'ha pogut veure en les fotografies

El Ball de Diables del Vendrell presenta la rèplica del ceptrot noucentista. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Aquest diumenge 26 de febrer, el Ball de diables del Vendrell presenta de manera oficial la rèplica del ceptrot noucentista, el qual formà part del ball de diables històric vendrellenc.

El ceptrot noucentista ha estat recuperat per l'actual junta directiva formada per l'Oriol Merino, el Daniel Emperador i l'Anton Juncosa, tres joves amb ganes de continuar la tradició històrica d'un ball de diables centenari, el qual forma part de l'actual Coordinadora de balls de diables tradicionals de Catalunya com a un dels onze balls fundadors.

La junta va creure convenient recuperar aquest ceptrot perquè, aquest, es creu que ha format part del ball de diables des dels seus orígens i ha estat un símbol pel Vendrell durant molts i molts anys.

D'això en donen fe les fotografies que s'han pogut recopilar del ball històric de l'any 1900. Tot i que, es pensa que aquest ceptrot pot ser de temps més llunyans, i encara que és un pèl arriscat, es podria parlar d'un ceptrot vuitcentista.

Malgrat la falta d'il·lustracions, el ball de diables ha intentat reproduir la rèplica el més exacte possible, tal com s'ha pogut veure en les fotografies.

El ceptrot està format per un pal de fusta de faig d'aproximadament dos metres, el qual travessa la bóta; peça d'acer cilíndrica acabada amb les dues puntes còniques d'aproximadament vint-i-cinc centímetres de diàmetre i cinquanta de llargada. De la bóta en surt una punta d'aproximadament 18 centímetres. En el seu interior i reposen set pedres, el qual vénen a representar els set pecats capitals. Aquestes pedres, com diu la tradició vendrellenca, són escollides d'entre totes les pedres de la riera de la Bisbal.

Des del Ball de diables del Vendrell celebren aquesta recuperació, ja que la junta pensa que recuperar un element, com n'és aquest, encara fa viure més l'essència del que és un ball de diables històric i tradicional, a més d'incentivar els vendrellencs a vetllar per un model i una tradició centenària que les noves generacions han de continuar i conservar. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.