Vegueria del Penedès

ARQUEOLOGIA

Noves troballes a Cubelles de l’època neandertal a la cova del Trader


Redacció Cubelles

26-10-2017 18:37

Pendents de la datació oficial, els arqueòlegs del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques apunten que els objectes tindrien més de 40.000 anys d’antiguitat

Noves troballes a Cubelles de l’època neandertal a la cova del Trader. Ajuntament de Cubelles

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les excavacions del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) continuen palesant el gran valor arqueològic de la cova del Trader. Durant els treballs executats al llarg d’aquest mes d’octubre, els investigadors han localitzat diversos objectes que, a manca de les conclusions oficials dels tècnics de laboratori de la Universitat d’Adelaida (Austràlia), molt probablement datarien de l’època neandertal, amb una forquilla d’antiguitat d’entre 40.000 i 60.000 anys.         

Concretament, es tracta d’una punta mosteriana similar a la que ja es va trobar l’any passat, tot i que en més bones condicions; fragments de peces de sílex, i restes de mamífers relacionats amb la seva activitat. Tot plegat, fa pensar que la cova del Trader seria un campament de pas on aquests individus hi deurien romandre durant estades de poca durada. “Comarcalment, s’està confirmant l’existència d’una província neandertal que aniria de Sitges a Calafell i que dibuixarien diverses formes d’ocupar el territori tot i que, probablement, són la mateixa gent”, assegura l’arqueòleg adscrit al SERP, Artur Cebrià.

Ateses aquestes troballes, l’equip responsable de les excavacions ha expressat el seu desig de seguir treballant a la balma per un període de vuit a deu anys per tal d’acabar obrint una línia de 25 metres quadrats que permetria conèixer el seu funcionament com a societat, tant a petita escala com en un àmbit més macro. “Poder, si ampliéssim el radi d’actuació, que ara és d’un metre, veuríem que les estades eren més prolongades que no pas el que sospitem ara i, a més, poder podríem definir les mides d’aquests grups, per exemple”, afegeix el codirector dels treballs, Juan Ignacio Morales.

Dels neandertals a l’edat de bronze

Els investigadors han traçat dues èpoques clarament definides a la cova del Trader. Per una banda, a l’interior de la concavitat s’ha confirmat la presència de restes de nou individus amb una antiguitat d’entre 2.500 i 3.000 anys, mentre que tot just a l’entrada és a on s’hi han localitzat les restes neandertals. Aquesta nova campanya d’excavacions s’ha dut a terme entre el 8 i el 26 d’octubre i té el suport de la Universitat de Barcelona i de l’Ajuntament de Cubelles. Les primeres investigacions a la balma daten, però, dels anys 50 del segle passat, quan arqueòlegs adscrits al Centre d’Estudis Víctor Balaguer hi van dur a terme les primeres feines i extraccions, que van dipositar al museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú.  

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.