Vegueria del Penedès

MOBILITZACIONS

L'ANC i Òmnium exigeixen la llibertat de Sànchez i Cuixart un mes després de l'empresonament


ACN/ Núria Julià Barcelona

16-11-2017 21:17

Les entitats sobiranistes demanen el dret a governar-se lliurement a partir del 21-D

Concentració a Vilafranca del Penedès. VilL'ANC i Òmnium exigeixen la llibertat de Sànchez i Cuixart un mes després de l'empresonament. Ajuntament de

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L'ANC i Òmnium Cultural han exigit aquest dijous al vespre que l'ara expresident i el president de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, surtin de la presó. I ho han reclamat amb una concentració amb uns centenars de persones a la plaça de Sant Jaume de Barcelona -han convocat davant dels ajuntaments de tots els municipis- just el dia que fa un mes que la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar per a ells la presó provisional sense fiança. Després de clamar consignes com 'Fora els ocupes del Palau' o 'És Puigdemont el nostre president', s'ha llegit un manifest que ha exigit "recuperar la qualitat democràtica, a hores d'ara inexistent," que els Jordis i els consellers empresonats surtin en llibertat, i que la resta del Govern destituït torni "de l'exili". "Exigim el nostre dret a governar-nos lliurement a partir de la mateixa nit del 21 de desembre", avisa un text que també demana que "se'n vagin els mandarins que han enviat a destruir la Generalitat".

El manifest, que ha llegit l'actriu Agnès Busquets a plaça de Sant Jaume, exigeix també que "s'aturi la repressió policial i judicial" i que se'n vagin els policies que el govern espanyol ha enviat per "agredir gent indefensa". Les entitats sobiranistes també avisen que no deixaran de perseguir "l'anhel i el preuat objectiu, la llibertat i la república catalana". "Som un poble determinat a guanyar i avança decididament cap a la creació d'un estat integrador, inclusiu i obert al món", adverteix el text.

Els vicepresidents de les dues entitats, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, han intervingut després de la lectura del manifest. Mauri, que ha arrencat llegint la carta de Cuixart a la militància, ha assegurat que "el llegat dels Jordis té més sentit que mai" i ha apel·lat a una lluita "democràtica i pacífica". "La causa de Catalunya és la de la democràcia; no entenem ni acceptem la repressió, seguirem lluitant, seguirem els carrers i on calgui per exigir que s'aturi la repressió i el 155 i que ells tornin a casa", ha clamat el número 2 d'Òmnium.

És en aquest context que ha fet una nova crida a participar a les eleccions del 21-D, "il·legítimes". Ara bé: "Omplirem les urnes de llibertat i justícia perquè el sobiranisme juga sempre totes les partides de la democràcia", ha afegit Mauri. Ha seguit en aquesta línia el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro. "Anirem a votar amb l'objectiu de revalidar i ampliar la majoria independentista que reflecteix la majoria social i democràtica que vol que el país esdevingui república", ha assegurat just quan Jordi Sànchez ha renunciat a la presidència de l'entitat per presentar-se a les llistes de Junts per Catalunya. "Us emplaço a continuar el combat, a no oblidar", ha reclamat Alcoberro en defensar que "la llibertat" dels dirigents polítics empresonats "reflecteix i representa la llibertat d'un poble". "És una causa comuna", ha resolt.

Un llaç gegant, a Sant Jaume

Just després de l'acte polític de l'ANC i Òmnium Cultural, antics membres de la Crida per la Solidaritat han organitzat les persones que s'havien concentrat a plaça de Sant Jaume de Barcelona per formar un llaç gegant. Els han distribuït barres de llum fluorescent, i també mòbil en mà, s'ha dibuixat un llaç groc de llum, un símbol que les entitats i els partits sobiranistes ja s'han fet seu per reclamar que aquestes deu persones surtin de la presó. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.